Families wereldwijd
In het belang van de transparantie willen we graag enkele verduidelijkingen geven bij de berichten en beschuldigingen die onlangs op sociale media en in nationale en internationale media werden verspreid. Deze berichten en beschuldigingen gaan over de plaatsing van kinderen zonder de gepaste documenten binnen de programma's van SOS Kinderdorpen in Syrië tussen 2014 en 2018, waardoor ze zonder geldige reden van hun families werden gescheiden. Hoewel SOS Kinderdorpen België hier op geen enkele manier bij betrokken was (zie hieronder), willen we toch reageren, gezien de ernst van de feiten.
We erkennen en delen volledig de geuite bezorgheden over de plaatsing van kinderen waarvan de herkomst niet correct werd aangegeven door de voormalige Syrische regering, waaronder ook bij SOS Kinderdorpen Syrië. Deze plaatsingen vonden voornamelijk plaats in het kader van een humanitair hulpprogramma dat tijdens de burgeroorlog was opgezet om alleenstaande en van hun familie gescheiden kinderen te beschermen. In sommige gevallen werden deze plaatsingen door de toenmalige overheid aan de nationale organisatie opgelegd. Op basis van de informatie waarover we momenteel beschikken, vonden deze plaatsingen zonder de juiste documentatie plaats tussen 2014 en 2018. Toen de internationale federatie van SOS Kinderdorpen op de hoogte werd gebracht van deze zorgwekkende situatie, heeft ze vanaf 2018 de procedures aangescherpt. Dit omvatte onder andere het intern beoordelen van bestaande dossiers, verbeterde training van het personeel en bewustmakingsacties bij de toenmalige autoriteiten om te zorgen voor een beter begrip van de normen van SOS Kinderdorpen op het vlak van monitoring, documentatie en toelatingsprocedures.
Sinds het einde van de Syrische dictatuur heeft SOS Kinderdorpen Syrië informatie over de 139 betrokken kinderen overgemaakt aan de Syrische overgangsregering en het Internationale Comité van het Rode Kruis. Hoewel de kinderen niet langer bij SOS Kinderdorpen Syrië verblijven, kan die informatie helpen om de kinderen voor wie dit nog niet het geval zou zijn, opnieuw te verenigingen met hun oorspronkelijke families. Op 6 januari 2025 vond een bijeenkomst plaats met het interim-ministerie van Sociale Zaken om samen te werken bij het opsporen van de families. Daarnaast wordt er een extern onderzoek gepland om transparantie te waarborgen en een volledig beeld te krijgen van de omstandigheden waarin de plaatsing van deze kinderen onder de hoede van SOS Kinderdorpen Syrië plaatsvond.
Als SOS Kinderdorpen België betreuren en veroordelen we het feit dat zoveel kinderen onnodig van hun familie werden gescheiden en door de autoriteiten zonder de juiste documentatie over hun herkomst in alternatieve opvang werden geplaatst. Het welzijn van kinderen mag nooit ten koste gaan van de vooropgestelde procedures, want het niet volgen van deze regels leidt onvermijdelijk tot extra leed.
We benadrukken hierbij dat het specifieke programma ontwikkeld en uitgevoerd door SOS Kinderdorpen België in samenwerking met SOS Kinderdorpen Syrië, getiteld“Geïntegreerde tijdelijke opvang en gezinshereniging om de rechten van niet-begeleide en gescheiden kinderen in Tartous te beschermen” (1 mei 2016 - 31 oktober 2019), en gefinancierd door de Europese Commissie, op geen enkele manier betrokken is bij deze feiten en aantijgingen.
Dit programma werd onderworpen aan een onafhankelijke externe evaluatie, verschillende financiële audits en specifieke kinderbeschermingsbeoordelingen, om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de huidige internationale normen. Deze audits zijn in opdracht van zowel SOS Kinderdorpen België als de belangrijkste donor uitgevoerd door erkende externe instanties.
Tot slot is het belangrijk te benadrukken dat SOS Kinderdorpen België vzw, net als de andere nationale verenigingen die lid zijn van de Federatie SOS Children’s Villages International, autonome, onafhankelijke en afzonderlijke juridische entiteiten zijn. Elke nationale organisatie beschikt over haar eigen monitoring- en controleprocessen. Onze samenwerkingen verlopen via een formeel partnerschapskader, dat elke vereniging definieert in overeenstemming met haar eigen richtlijnen.
SOS Kinderdorpen België bevestigt opnieuw haar onwrikbare inzet voor de bescherming van kinderen en het daarbij naleven van de hoogste standaarden.
Je kan hier ook de verklaring lezen over de steun van SOS Children’s Villages International aan Syrische kinderen tijdens de overgang.