• Home
  • Sedina: van het kinderdorp in Sarajevo tot de Olympische skipiste

Families wereldwijd

Sedina: van het kinderdorp in Sarajevo tot de Olympische skipiste

Op talent staat geen leeftijd. Dat bewijst Sedina, opgegroeid in ons kinderdorp in Sarajevo: al op haar zesde bewees ze een bijzonder skitalent te zijn. Haar SOS mama Hidajeta is apetrots op haar, want zij is doorheen haar hele parcours blijven geloven in haar oogappel.

Sedina

Sedina (rechts) met één van de beste skisters ooit: de Amerikaanse Mikaela Shiffrin

Sedina Muhibic is een bijzondere jongedame. Al van kleins af aan heeft ze een passie voor skiën. En op haar 26ste heeft ze al heel wat van haar dromen waargemaakt, ondanks een erg moeilijk parcours.

Verlaten en op zoek

Sedina kende geen goede start in het leven. Ze wordt bij haar geboorte te vondeling gelegd en brengt haar eerste jaren door in een weeshuis in Sarajevo. Tot de oorlog in Bosnië-Herzegovina hen dwingt om op de vlucht te slaan naar Duitsland.

Een gelukkige jeugd in het kinderdorp

Wanneer ze vijf jaar is, in 1997, kan Sedina terug naar haar geboorteland en krijgt ze een warme thuis in het SOS Kinderdorp Sarajevo. SOS mama Hidajeta Djonlagic neemt de zorg voor haar op en wordt zowat de belangrijkste persoon in haar leven.

Sedina houdt veel warme herinnering over aan haar tijd in het kinderdorp, met haar SOS mama en met de andere kinderen. Verstoppertje spelen, karaoke-avonden, de kinderfeestjes… En bovenal: het is in het kinderdorp dat ze voor het eerste in contact komt met haar grote passie: skien.

Liefde op het eerste gezicht

Sedina zit met haar mama tv te kijken wanneer er toevallig een skiwedstrijd wordt uitgezonden. Het is liefde op het eerste gezicht. Sedina: “Ik beeldde me in dat ik aan de startlijn stond, naar beneden scheurde en vol euforie de eerste plaats wegkaapte.

Als ik opnieuw zou moeten beginnen, zou ik exact hetzelfde doen.

Sedina Muhibic

En het virus heeft haar sindsdien niet meer losgelaten. Sedina herinnert zich hoe ze de bewegingen van haar favoriete skiers nabootste voor de televisie, dromend van een olympische titel. SOS mama Hidajeta gaat niet op de rem staan. Ze moedigt Sedina aan en koopt haar haar allereerste skibril. Met de steun van haar SOS familie kan Sedina met skilessen beginnen. En ze groeit al snel uit tot een beloftevol talent.

Een ijzeren wil

In 2013 echter, slaat het noodlot toe. Sedina loopt een ernstige knieblessure op tijdens een training. Haar wereld stort in, want haar droom om de Olympische Spelen te halen is plots heel ver weg.

Ondertussen is ze toe aan haar derde operatie. En professioneel skister zal ze hoogstwaarschijnlijk nooit worden. Maar haar leven draait nog altijd om de sport. Ze studeert aan de universiteit van Sarajevo en schrijft haar thesis over skien en de toegankelijkheid van de sport voor mindervaliden. En ze werkt zij aan zij met topskiers als stafflid van het Kroatische nationale skiteam.

Een levensles

Haar droom om de Olympische Spelen bij te wonen heeft Sedina nog niet opgeborgen. Ze streeft ernaar om in 2022 mee te kunnen naar Peking als vrijwilliger.

Als ik opnieuw zou moeten beginnen, zou ik exact hetzelfde doen”, zegt Sedina, terugkijkend op haar parcours. Ze is fier op de weg die ze afgelegd heeft, ook in het kinderdorp. En ze prijst zich gelukkig dat ze altijd heeft kunnen rekenen op de steun van haar SOS mama. “Ik ben heel dankbaar dat ik een SOS mama had als haar. Een mama is niet zomaar iemand die je op de wereld zet, het is iemand die je grootbrengt.”

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter