Families wereldwijd

Syrisch gezin herenigd na negen maand gevangenschap

Mei 2013. Deze familie laat, net als vele anderen, hun hele hebben en houden achter in Aleppo, op de vlucht voor het geweld. Ze trekken naar Tartous, een relatief veilige regio in Syrië, waar ze zich staande proberen te houden. Tot ze in de zomer van 2017 gearresteerd worden, op verdenking van banden met de oppositie. Voor de kinderen is niets voorzien. Gelukkig kunnen we hen een lichtpunt bieden: ze vinden een thuis in ons tijdelijk opvangcentrum in Tartous.

Syrisch gezin in gevangenis

Onze collega Stijn ontmoet het gezin een week na hun hereniging. Na respectievelijk negen en drie maand gevangenschap worden de papa en mama vrijgelaten. "Voor hen moet het de hel geweest zijn", aldus Stijn. "Onschuldig in de gevangenis, wetende dat je kinderen zonder jou moeten zien te overleven."

Lichtpunt

Gelukkig kan SOS Kinderdorpen, dankzij de steun van onze donateurs, een lichtpunt bieden aan de familie. De kinderen kunnen terecht in ons tijdelijk opvangcentrum in Tartous. Daar zijn ze veilig, met een dak boven het hoofd, een warm bed en dagelijkse voeding. Onze medewerkers zijn er voor hen en organiseren zowel onderwijs als spel en plezier. Zodat ze gewoon kind kunnen zijn.

Uniek in de regio

"Die opvang is uniek in de regio", vertelt Stijn. "Er is in Syrië geen enkel systeem van opvang voor kinderen die niemand meer hebben. Geen pleeggezinnen, geen opvangcentra. De nood is enorm en veel kinderen staan er gewoon helemaal alleen voor. Ze moeten vechten om te overleven, riskeren geweld en misbruik. Ook het risico om ingelijfd te worden in militaire groepen is reëel."

Eindelijk vrij

Wanneer de ouders in maart dit jaar vrijkomen, is de vreugde enorm. Ze zijn zó opgelucht dat hun vier kinderen ongedeerd zijn. De kinderen blijven wel nog even bij ons, want mama en papa hebben helemaal niets meer. Geen geld, geen woonplaats, geen werk. Daarom ondersteunen we hen bij het opbouwen van hun leven.

Stijn: "SOS Kinderdorpen betaalt de eerste zes maand huur voor het gezin. Tegelijkertijd ondersteunen we hen met de zoektocht naar een duurzaam inkomen. De vader werkt nu 's nachts bij een lokale bakker en wil overdag een eigen zaak opstarten. Daarvoor krijgt hij van SOS Kinderdorpen een klein startbudget."

Bouw mee aan lichtpuntjes in Syrië

Hun leven is nog altijd kei hard, maar op z'n minst zijn ze samen en hebben ze de middelen om opnieuw iets op te bouwen.

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter