Families wereldwijd

Tricia versterkt haar familie

Tricia woont samen met haar man en drie kinderen in Burundi. Helaas was hun jaarlijkse oogst te pover om het hele gezin voldoende van te voeden. De kinderen gingen vaak met een rommelende maag slapen. Vandaag hebben de kinderen geen honger meer en koestert Tricia grote dromen voor de toekomst.

DSC_7312 Femme courageuse

Moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen

Tricia woont samen met haar man en drie kinderen in Burundi. Ze telen er bonen, aardappelen en cassave en bezitten één varken om te fokken. Helaas is hun eigen veld te klein en zijn ze genoodzaakt om ook te verbouwen op gehuurde velden. Om te overleven blijft er dan maar weinig over, en het gezin moet zich tevreden stellen met één maaltijd per dag.

Dat maakt dat de twee oudste jongens vaak met een lege maag naar school vertrekken. De jongste trekt dan met mama mee naar het veld. Wanneer de kinderen ziek vallen, kunnen Tricia en haar man niet altijd in de nodige gezondheidszorg voorzien.

Om te overleven blijft er maar weinig over, en het gezin moet zich tevreden stellen met één maaltijd per dag.

Daarom besloot Tricia met haar gezin deel te nemen aan ons familieversterkend programma. Ze hoopt op deze manier de levensomstandigheden van haar gezin te verbeteren en haar kinderen de nodige ontwikkelingskansen te bieden. En deze wensen is ze vandaag met concrete stappen aan het omzetten in werkelijkheid. Het begon allemaal met haar deelname aan verschillende workshops die SOS Kinderdorpen organiseert, bijvoorbeeld rond pedagogische vaardigheden en kinderrechten. De eerste zaadjes voor verandering ontstonden... 

Op weg naar betere toekomstperspectieven

Tricia en haar man volgden een workshop over het verbouwen van kortcyclische gewassen die minstens 3 à 4 keer per jaar worden geoogst. Het motiveerde hen om andere gewassen te gaan telen zodat ze een deel van de oogst zouden kunnen verkopen. Hiernaast leerden ze ook meer bij over spaar- en kredietverenigingen, en wat dit voor hen zou kunnen betekenen. Met de opbrengsten van de kortcyclische gewassen en een lening bij een kredietvereniging, konden Tricia en haar man een eigen perceel te kopen.

“Vandaag eten we 2x per dag, tot we verzadigd zijn. Ik zie dat onze levensomstandigheden beetje bij beetje veranderen.” Tricia vertelt dit met een glimlach, en ze heeft nog concrete toekomstplannen. Ze wil samen met haar man over een tweetal jaar hun inkomsten zo verhogen dat ze volledig zelfstanding in de basisbehoeften van hun kinderen kunnen voorzien. Nu heeft ze nog technische ondersteuning en omkadering nodig om dit doel te bereiken, vertelt ze. Toch wil ze hier naartoe werken, om haar kinderen zo de kansen te geven om zich volledig te ontplooien.

“Ik zie dat onze levensomstandigheden beetje bij beetje veranderen.”

Tricia, deelnemer aan het familieversterkend programma

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter