Families wereldwijd

Tweelingzusjes krijgen mama terug

Luna en Maria zagen hun mama vertrekken toen ze twee jaar oud waren. Ze verhuisde noodgedwongen naar de stad, op zoek naar werk, en vertrouwde haar dochters toe aan hun grootmoeder. SOS Kinderdorpen ging intensief met het gezin aan de slag.

Tweeling zusjes

We zijn in Riosucio, Colombia. Nelcy, mama van Luna en Maria, kreeg haar kinderen nog voor ze achttien jaar werd. En ze is niet de enige: in Colombia is één tienermeisje op vijf moeder of in verwachting. Al snel na de geboorte komt het piepjonge gezin onder druk te staan. De vader neemt geen verantwoordelijkheid en is afwezig. Nelcy beschikt eigenlijk niet over de kennis en capaciteiten om een tweeling groot te brengen. En ook haar economische situatie is niet rooskleurig. In Riosucio vindt ze geen werk. Na ongeveer een jaar ziet ze zich gedwongen tot een drastische keuze: ze laat haar kinderen over aan de zorg van hun grootmoeder, haar mama, en verhuist naar een stad op zo’n drie uur rijden, op zoek naar werk.

Zo draagt Oma Maria Rosmira een last die op haar gevorderde leeftijd te zwaar is. Luna en Maria groeien op in een moeilijke omgeving zonder evenwichtige voeding, zonder medische zorg en met beperkte aandacht voor hun ontwikkeling.

Ik miste hen zo hard, maar wist dat ze veilig waren

Mama Luna & Maria

Eerste woordjes

Het SOS Familieversterkend programma in Riosucio verneemt de situatie van de tweelingzusjes en besluit met het gezin aan de slag te gaan. De oma brengt Luna en Maria elke weekdag naar ons gemeenschapshuis acht blokken verderop, in een traditionele draagmand. Daar vangen twee sterke vrouwen zo’n vijftien kinderen op. Eerst en vooral brengen we evenwicht in de voeding van de tweeling. De beperkte maaltijden die ze thuis van hun grootmoeder krijgen, vullen we aan met een aangepaste lunch en twee gezonde tussendoortjes.

Daarnaast werken de twee vrouwen in het gemeenschapshuis aan motoriek, aandacht, geheugen en taalontwikkeling. Luna en Maria spraken er beiden hun eerste woordjes uit, tot grote vreugde van hun mama: “Hun oma vertelde me dat ze begonnen met spreken en zingen. Ik miste hen zo hard, maar ik wist dat ze veilig waren en dat ze zich goed ontwikkelden.”

Ontwikkelingsplan

Eens de meisjes op krachten en gezond zijn, overtuigt SOS Kinderdorpen Nelcy om terug naar Riosucio te komen. Tot grote vreugde van de meisjes natuurlijk, die nu opnieuw van de onvoorwaardelijke liefde van hun moeder genieten. Samen met de grootmoeder en Nelcy werkt SOS Kinderdorpen aan een ontwikkelingsplan voor het gezin. We ondersteunen hen bij het opzetten van een klein landbouwbedrijf en werken samen aan hun capaciteiten als ouder en grootouder. Doorheen dit proces voelen we dat Nelcy meer vertrouwen krijgt als ouder en gezinshoofd. De relatie met haar moeder is sterk en met de steun van het SOS Gemeenschapshuis komen Luna en Maria nu niets te kort. Het landbouwbedrijfje moet hen in staat stellen om helemaal zelfstandig te worden.

‘Minga’ als bindmiddel

Minga is een traditioneel Colombiaans gebruik waarbij mensen samen aan een project werken ten goede van de gemeenschap. Een soort solidariteitsactie dus. SOS Kinderdorpen blaast die traditie nieuw leven in. In dat kader werken Nelcy en haar gezin mee aan het weven en verven van traditionele manden. Voor de kinderen is het een leerschool: ze leren over planten uit hun omgeving en hoe die te gebruiken en leren de basis voor een ambacht aan. Voor Nelcy is het een stap vooruit in het opbouwen van een sociaal ondersteuningsnetwerk met andere moeders. En de opbrengst van de manden wordt gebruikt om andere kwetsbare gezinnen uit Riosucio te ondersteunen.

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter