• Home
  • 1 kind op 10 groeit op zonder liefdevolle zorg van ouder

Over SOS Kinderdorpen

1 kind op 10 groeit op zonder liefdevolle zorg van ouder

1 kind op 10, wereldwijd 220 miljoen kinderen, groeit op zonder de liefdevolle zorg van een ouder. In Belgë is de inschatting 1 kind op 25, 94.600 kinderen. Dat brengt de emotionele, fysieke en mentale ontwikkeling –en dus de toekomst- van een kind ernstig in gevaar. SOS Kinderdorpen wil dat niet aanvaarden en start daarom op 20 november, Internationale Kinderrechtendag, een wereldwijde campagne: geen enkel kind mag alleen opgroeien.

Baby Ilia

Liefdevolle zorg, dat wil zeggen:

  • warme en onvoorwaardelijke zorg van tenminste één volwassene,
  • een thuis die de fysieke en emotionele veiligheid van het kind waarborgt,
  • en voldoende middelen voor gepaste voeding, woongelegenheid, onderwijs...

Hoe ernstiger de situatie, hoe zwaarder die rugzak

Hilde Boeykens

Onder het motto ‘Geen enkel mag alleen opgroeien’, biedt de organisatie in België en in de wereld een warme thuis aan kinderen die er alleen voor staan. Kinderen die de liefdevolle zorg dreigen te verliezen, gaat de NGO met het hele gezin begeleiden en versterken, zodat de veiligheid van de kinderen opnieuw gegarandeerd is en het gezin op lange termijn samen verder kan.

Elke mama of papa weet dat een gezin onderhouden en kinderen opvoeden een grote uitdaging is

Hilde Boeykens

Elke mama of papa weet dat een gezin onderhouden en kinderen opvoeden een grote uitdaging is. Als ouders kampen met armoede, depressie, ziekte, huiselijk geweld... dan wordt het heel moeilijk om die uitdaging tot een goed eind te brengen. Er dreigt dan een neerwaartse spiraal die ervoor zorgt dat de kinderen die liefdevolle zorg niet krijgen en feitelijk alleen opgroeien. Dat wil SOS Kinderdorpen absoluut vermijden.

Daarom roept SOS Kinderdorpen iedereen op om deze kinderen niet alleen te laten. Omdat elk kind het recht heeft op een liefdevolle thuis. Maar ook omdat het als samenleving gewoon intelligent is om in hen te investeren, zodat ze later kunnen uitgroeien tot sterke volwassenen die onze samenleving ondersteunen. En zodat het niet andersom hoeft te zijn.

Iedereen, dat wil zeggen:

  1. Overheden, om deze groep kinderen hoog op de politieke agenda te zetten en middelen vrij te maken om hen te ondersteunen
  2. Bedrijven, om als krachtige actoren te investeren in een samenleving waar niemand achterblijft
  3. Ouders, om er zich bewust van te zijn dat zoveel kinderen niet de zorg krijgen die ze verdienen.
  4. Iedere persoon in een positie om te helpen: kijk niet onverschillig toe. Reageer!

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter