• Home
  • Dankbaar nemen we afscheid van onze voorzitter Bruno Van Lierde

Over SOS Kinderdorpen

Dankbaar nemen we afscheid van onze voorzitter Bruno Van Lierde

Bruno van Lierde, voormalig voorzitter van SOS KInderdorpen België, gaat met directrice Hilde Boeykens in gesprek. “Omdat 2024 een belangrijk jaar is,” zegt Hilde. “We sluiten het voorzitterschap van Bruno af om een nieuw hoofdstuk te beginnen. Bruno was 8 jaar voorzitter bij SOS Kinderdorpen en heeft veel positieve veranderingen en belangrijke prestaties mee waargemaakt.”

SOS_SMALLER_BRUNO_HILDE_FILIP_002

Ik kijk graag terug op drie belangrijke elementen.Meer impact, meer integriteit in de bescherming van kinderen en jongeren en een gezonde en positieve financiële balans voor de toekomst.

Bruno Van Lierde

Het impactmodel dat we hebben geïntroduceerd is een belangrijke verandering. In de voorgaande jaren probeerde SOS Kinderdorpen haar inkomsten te verhogen om in projecten te investeren. In 2018 bespraken we samen de noodzaak om minder te focussen op inkomsten en meer op maatschappelijke impact. Inkomsten zijn geen doel op zich maar een gevolg van de impact die we hebben in de samenleving.

“Met het team hebben we gezinshuizen ontwikkeld om gezinnen die kinderen in moeilijkheden opvangen te ondersteunen, en om broers en zussen van dezelfde familie bij elkaar te houden. Dit is een belangrijke prestatie die door de overheid wordt erkend. We hebben ook de integriteit en veiligheid van kinderen in al onze activiteiten versterkt en deze waarden in de samenleving gepromoot.”

“Werken met een kwetsbare doelgroep vereist het opzetten van systemen en procedures om de kinderen die we opvangen zo goed mogelijk te beschermen. Als er een probleem optreedt, zijn we klaar om het aan te pakken. Bescherming en integriteit vereisen gekwalificeerde, opgeleide en begeleide mensen, goed gestructureerde processen en een goede coördinatie tussen Brussel en onze activiteiten in Vlaanderen, Wallonië en internationaal, met name in Afrika.”

Het is cruciaal om een goede tandem te hebben tussen de voorzitter en de CEO of directeur.

Hilde Boeykens

Vertrouwen is essentieel en wordt in de loop van de tijd opgebouwd. Ik heb dit mogen ervaren en het is absoluut belangrijk. De transparantie van de organisatie tegenover de raad van bestuur is altijd een prioriteit geweest, en in moeilijke of belangrijke momenten konden we altijd rekenen op de raad onder jouw leiding, Bruno. Ondanks de uitdagingen hebben we ze altijd weten te overwinnen.”

Bruno blikt tevreden terug. “Vandaag rust SOS Kinderdorpen België, zowel in Vlaanderen, Wallonië, de Franstalige gemeenschap als in Afrika, op een stevige basis, zowel op het niveau van mensen, de organisatie en de werkwijzen als op economisch niveau. We hebben onze middelen in acht jaar verdubbeld, met elk jaar winst en voldoende reserves om onze toekomst voor te bereiden.”

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter