Over SOS Kinderdorpen
20/12/2023 - Samen met ons netwerk aan donateurs en partners konden we het afgelopen jaar heel wat realiseren. Hieronder ontdek je onze hoogtepunten van 2023.
60 jaar actie voor kinderen in België
Sinds 1963 werkt SOS Kinderdorpen in België aan een wereld waarin geen enkel kind alleen mag opgroeien. Die 60 jaar wilden we vieren met jou en met alle mensen die ons al die jaren steunden in die missie. Hoe we dat deden? Blader verder door onze tijdlijn en je komt er achter. 😉
Oekraïense kinderen vieren Kerstmis in onze kindvriendelijke ruimte
In Oekraïne viert men Kerstmis pas op 7 januari. En dus startten we 2023 met een bezoekje van de Kerstman aan onze kindvriendelijke ruimte voor Oekraïense kinderen in Kessel-Lo! Ons team, de kinderen en hun ouders haalden alles uit de kast om hem te verwelkomen: wafels, warme chocolademelk, spelletjes... Maar het belangrijkste was dat we allemaal samen waren.
Ontdek onze kindvriendelijke ruimte in deze video.
© Griet Dekoninck
Ons Belgische kinderdorp begint aan zijn re(-in)novatie
Ons SOS Kinderdorp Chantevent, vlakbij Marche-en-Famenne, vangt sinds de jaren ‘60 kinderen op die niet bij hun ouders kunnen opgroeien. De gebouwen zijn meer dan 50 jaar oud en werden gebouwd met een bescheiden budget volgens de normen van die tijd. Een grote renovatie is nu nodig, zodat we de kinderen de warme plek kunnen blijven bieden die ze verdienen.
Lees hier meer over de volgende grote fasen in de renovatie.
We mobiliseren onze teams in Syrië om de slachtoffers van de aardbeving te helpen
Begin februari werden Turkije en Syrië getroffen door een verschrikkelijke aardbeving, waarbij tienduizenden mensen omkwamen en veel families hun huizen en bezittingen verloren. Onze teams zijn al ruim 40 jaar in Syrië en zetten vanuit die lokale verankering een een noodhulpprogramma op om 25.000 mensen in Aleppo en omgeving te ondersteunen, eerst door te voorzien in de dringendste humanitaire behoeften en daarna door samen met gezinnen te bouwen aan een duurzame verbetering van hun levensomstandigeden.
© Muneed Husain
140 jongeren en 60 jeugdhulpprofessionals gevormd rond geweld tussen jongeren
Geweld tussen jongeren onderling is één van de meest courante vormen van geweld bij jongeren. En een kwetsbare thuissituatie vergroot het risico dat jongeren ermee geconfronteerd worden. Daarom werkten we twee jaar met 140 jongeren en 60 jeugdhulpprofessionals rond de preventie van geweld tussen jongeren.
Meer weten? Lees de getuigenis van deelnemers Eva, Sarah, Soukaïna, Wafae, Dorcasse en Kelline op Sociaal.net.
Dit project wordt medegefinancierd door het programma Rechten, gelijkheid en burgerschap van de Europese Unie en door SOS Kinderdorpen.
Eén jaar oorlog in Oekraïne: wij blijven helpen!
Een jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne blijven we een beetje menselijkheid brengen aan de kinderen en families die getroffen zijn door deze onmenselijke situatie. Ontdek hoe we actie ondernemen in Oekraïne, maar ook in Europa en België, om de kinderen van Oekraïne een beetje veiligheid te bieden, met de waardevolle steun van onze donateurs.
Onze acties in Oekraïne, een jaar later
Start zoektocht naar 40 “Gezinshuisouders”, een nieuw type opvang in Vlaanderen
Sinds 2019 werken we aan de introductie van een nieuw type opvang in Vlaanderen: gezinshuizen. Onze Heidi was een van de eerste gezinshuisouders in België: "Het verschil met een pleeggezin is dat dit mijn job is. Ik kan 100% van mijn tijd aan de kinderen besteden. Ik hoef er geen extra job bij te nemen. Deze kinderen hebben vaak bagage en ik heb de tijd om er voor hen te zijn.”
Samen met een aantal andere jeugdhulporganisaties rollen we dit type opvang nu uit in Vlaanderen en gaan we op zoek naar 40 professionele gezinshuisouders.
De getuigenis van Heidi op Radio 1 kan je hier herbeluisteren.
Onze ambassadeur Kim Gevaert bezoekt hervormde projecten in Kinshasa
Onze ambassadrice Kim Gevaert reisde met haar gezin naar Kinshasa om er te spreken met de jongeren en families die deel uit maken van onze hervormde projecten in Kinshasa. Benieuwd naar het verslag?
Ode aan onze ‘onbedoelde superhelden’
Minstens 1 kind op 25 in België groeit op zonder de zorg en veiligheid van een familie - dat zijn bijna 100.000 kinderen. Deze kinderen worden geconfronteerd met verwaarlozing, geweld of misbruik. Omdat ze niet anders kunnen, doen ze dingen die kinderen eigenlijk nog niet zouden moeten doen, dragen ze verantwoordelijkheden waar hun leeftijdsgenoten zelfs nog niet aan moeten denken. Ze zijn eigenlijk een soort helden, zonder dat ze het zelf willen. Onze onbedoelde superhelden. Onze nieuwe campagne is een ode aan die kinderen.
Belgian Cats steunen onze projecten voor kinderen op de vlucht in Leuven
Op 9 juni bracht het Belgische nationale basketbalteam, kersvers Europees Kampioen, een bezoek aan onze projecten in Leuven. De helft van de Belgian Cats ging een potje popcorn (een basketbalspel) spelen met de jongeren van Hejmo, waar we een nieuwe thuis bieden aan jongeren die hun land zijn ontvlucht. De andere helft ging op schattenjacht met Oekraïense kinderen van onze kindvriendelijke ruimte.
Extra kindvriendelijke ruimte in Leuven-centrum
Onze kindvriendelijke ruimte breidt uit naar Leuven-centrum! In de Speel-O-Droom bieden we nu ook speelsessies aan Oekraïense kinderen van wie het gezin al enkele maanden zelfstandig in België woont. Zo vinden de kinderen een momentje van rust en ontspanning en hebben de mama’s even de handen vrij om voor zichzelf en hun gezin te zorgen.
Allereerste jongen die in Hejmo toekwam slaat zijn vleugels uit
Toen we in 2016 Hejmo openden was Mo* bij de eerste jongeren die we er opvingen. Zeven jaar lang groeide hij er uit tot de sterke, talentrijke jongeman die hij vandaag is. Zijn afscheid van Hejmo was zowel voor ons team als voor hem een belangrijk moment. Hij is ondertussen ingetrokken bij zijn steungezin en timmert van daar uit verder aan een mooie toekomst. Het ga je goed, Mo! En weet dat je altijd welkom blijft bij ons.
*schuilnaam ter bescherming van de privacy van de jongen
Negen kinderen uit ons Belgisch kinderdorp kunnen terug naar hun familie
Deze zomer konden negen kinderen die we opvingen in ons kinderdorp in de buurt van Marche-en-Famenne terugkeren naar hun familie. De drie families werkten samen onze begeleiders en psycholoog aan positieve verandering binnen hun gezin, zodat de kinderen terug konden keren naar hun eigen, veilige thuis.
Groot dankfeest tijdens WonderWeekend
Op 20 augustus nodigden we onze partners, collega's, vrijwilligers, donateurs en natuurlijk de kinderen van onze Belgische projecten uit om samen onze 60ste verjaardag te vieren tijdens WonderWeekend. Volwassenen en kinderen werden getrakteerd op een parade van sprinkhaankoningen, een reusachtige levende boom, een kabelbaan vanaf de top van een kasteel en nog zoveel meer.
Sylvine (20) blikt terug op haar parcours doorheen onze projecten
Sylvine kwam bij ons Belgische kinderdorp bij Marche-en-Famenne toen ze 15 was. Ze verliet onlangs onze projecten en staat nu op eigen benen. In ons magazine van september vertelt ze trots over de weg die ze heeft afgelegd.
Lees hier meer over haar parcours.
Onze collega's in Marokko bieden noodhulp na de aardbeving
Een verschrikkelijke aardbeving rond Marrakech eiste duizenden levens in Marokko. Duizenden anderen zijn dakloos geworden of gewond geraakt. Onze collega's ter plaatse hebben zo snel mogelijk een noodhulpprogramma opgezet om de zwaarst getroffen kinderen en gezinnen te ondersteunen.
Ontdek hier hoe we konden helpen.
Ons Belgische kinderdorp viert feest
Eind september konden partners en meters en peters ons Belgische kinderdorp ontdekken tijdens onze feestelijke dag. Het was voor hen een gelegenheid om met eigen ogen te zien wat de impact van hun steun is en om de teams te ontmoeten die daar dagelijks voor de kinderen en jongeren zorgen.
Deze sterke vrouwen zetten zich in voor kinderen in Senegal
In Senegal ontmoette onze collega Sophie een groep vrouwen die zich inzetten voor kinderen die opgroeien in 26 daaras, een soort religieuze internaten. De levensomstandigheden zijn er vaak precair en wij ondersteunen deze vrouwengroepen om te zorgen voor een lokaal en duurzaam ondersteuningsnetwerk voor de kinderen.
Lees meer over ons project voor Talibé-kinderen.
De eerste officiële gezinshuisouders in Vlaanderen openen hun deuren
Mario en Els zijn de eerste officiële gezinshuisouders: ze vangen drie kinderen die thuis tijdelijk niet veilig zijn bij hen thuis op. En dat is hun beroep! Samen met andere organisaties zoeken we nog 40 gezinshuisouders in Vlaanderen: mensen die net als Mario en Els, een plekje in hun huis én in hun hart kunnen maken voor kinderen.
Het verhaal van Mario en Els ontdek je hier.
24 “Master trainers” gevormd rond trauma-sensitieve zorg
24 jeugdhulpprofessionals namen deel aan onze vorming rond trauma-sensitieve zorg. Zo verwerven ze de kennis en tools die ze nodig hebben om kinderen zo goed mogelijk te ondersteunen bij het verwerken van traumatische ervaringen. Die kennis zullen ze op hun beurt delen met collega's in hun eigen organisaties. Zo zullen meer dan 1.100 kinderen in 6 organisaties zich uiteindelijk beter begrepen en gesteund voelen door de zorgprofessionals om hen heen.
Onze erkenningsplek voor trauma uit de kindertijd krijgt vorm!
De meeste kinderen die we opvangen en ondersteunen zijn in hun verleden geconfronteerd met traumatische ervaringen. Voor hen en voor alle andere mensen die een traumatische jeugd beleefden, willen we een officiële erkenningsplek: een monument in het centrum van Brussel om de samenleving te laten weten dat wat zij moesten meemaken onaanvaardbaar is. VRT Nieuws wijdde er een reportage aan:
Binnenkort openen we twee nieuwe Hejmo Plus huizen
Jongeren die nieuw in België toekomen staan er vandaag nog te vaak alleen voor. Daarom werken we momenteel aan de opening van twee nieuwe opvanghuizen in de buurt van Leuven, waar tien jonge vluchtelingen (tussen 16 en 18 jaar) die alleen in België zijn een warme plek zullen vinden. Zo helpen we hen om hun plek te vinden en een mooie toekomst op te bouwen.
Steun dit project via De Warmste Week.
Steun ons en help kinderen in nood!