Over SOS Kinderdorpen

Impactrapport 2022: zo maakten we samen het verschil

20/06/2022 - SOS Kinderdorpen bestaat dit jaar zestig jaar in België. Dat betekent zestig jaar vechten voor een wereld waarin ieder kind opgroeit met de veiligheid en zorg van een familie. In ons impactrapport 2022 ontdek je hoe we die missie het voorbije jaar omzetten in daden.

SOSKindBetreuerinhandhalten_4 - Copy

© Gerhard Berger


Ontdek de impact van jouw steun

Hoeveel kinderen en families konden we ondersteunen in 2022? Welke nieuwe projecten startten we op? Wat deden we voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne? Dat en nog veel meer ontdek je in ons impactrapport 2022.

1. We versterkten 99 300 families wereldwijd

Een sterke, veilige en warme familie: dat hebben kinderen nodig om sterk op te groeien. Maar soms zijn de uitdagingen van gezinnen zo groot dat ze hun kinderen die veiligheid niet meer kunnen bieden. Die families gaan wij ondersteunen, zodat kinderen bij hun eigen sterk gezin kunnen blijven opgroeien. In België steunden we zo 79 gezinnen in 2022. 

Hieronder ontdek je de kerncijfers van de federatie SOS Children's Villages International in 138 landen en gebieden.

2. We openden twee nieuwe projecten voor kinderen en jongeren in België

Opgroeien is een uitdagende reis voor kinderen. Het is nog moeilijker voor kinderen die de geborgenheid en warmte van thuis hebben verloren. Voor deze kinderen hebben we in 2022 twee nieuwe projecten opgezet, naast onze 5 bestaande projecten.

  • In Kessel-Lo creëerden we een kindvriendelijke ruimte gecreëerd voor Oekraïense kinderen die de oorlog zijn ontvlucht. Elke week organiseren we therapeutische speelsessies waar kinderen kunnen spelen, hun emoties kunnen uiten en leren om verder te leven ondanks de traumatische ervaringen die ze hebben meegemaakt.
  • In Herent openden we het opvanghuis Hejmo Plus, voor 5 jongeren (16-18 jaar) die hun land moesten ontvluchten. Ze wonen er zelfstandig, met de steun van onze begeleiders. Zo bereiden ze zich voor op een zelfstandig leven.

3. We boden hulp aan 120.000 mensen in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne escaleerde in februari 2022 en zet het leven van miljoenen kinderen en families onder druk. Om een beetje menselijkheid te brengen aan kinderen in deze onmenselijke situatie, zetten we doorheen Europa een ondersteuningsnetwerk op.

SOS Kinderdorpen Oekraïne heeft in 2022 meer dan 120.000 mensen in Oekraïne rechtstreeks ondersteund met humanitaire acties. In een tiental Europese landen openden onze projecten ook hun deuren voor 1.395 gezinnen.

Dit is wat we in België deden voor kinderen en families uit Oekraïne:

  • 2 Oekraïense mama's en hun kinderen vonden een veilig thuis in ons Belgische Kinderdorp.
  • 4 Belgische gezinnen die Oekraïeners opvangen, kregen begeleiding en steun van onze psycholoog.
  • 23 kinderen vonden een veilige plek in onze kinderruimte in Kessel-Lo.

4. We sensibiliseerden 400 jeugdhulpprofessionals rond complex trauma

Trauma’s komen veel vaker voor dan we denken en kunnen een grote impact hebben op de ontwikkeling, relaties en gezondheid van kinderen, zelfs tot diep in hun volwassen leven. Wij bouwen mee aan een samenleving en jeugdhulp die complex trauma in de kindertijd begrijpt, erkent en trauma-sensitief handelt. 

In 2022 hebben we:

  • 400 jeugdhulpprofessionals in België bewust gemaakt tijdens onze traumabewustmakingsdag in Namen.
  • 600 jeugdhulpprofessionals uit zes Europese landen opgeleid in traumasensitieve zorg.
  • Jongeren begeleidt om hun stem te laten horen tijdens het slotevent voor 100 jeugdhulpprofessionals in Brussel.

5. We bouwden samen aan een veilige thuis voor 7.500 kinderen in DR Congo, Burundi en Senegal

We hielpen bijvoorbeeld 1.261 gezinnen in Oost-Congo en Burundi met het opzetten van een economische activiteit en het versterken van oudervaardigheden. Zo groeien 4.841 kinderen op in betere levensomstandigheden.

We verdedigen ook de rechten van talibé-kinderen (kinderen die opgroeien in daaras, een soort religieuze internaten) in Senegal. We bouwen samen met lokale overheden aan een sterker wettelijk kader om de leefomstandigheden van deze kinderen te verbeteren. 

© Claire Ladavicius

Enkel mogelijk dankzij jullie steun!

Dankzij uw steun kunnen we onze projecten voor kinderen organiseren vanuit een stabiele basis. Want dat hebben kinderen nodig om sterk op te groeien: de zekerheid dat hun thuis ook morgen gewoon nog hun thuis is. Bedankt! 

“Van elke euro die we uitgeven, gaat 83% rechtstreeks naar onze projecten.”

Stephanie Dassé, financieel verantwoordelijke


Onze projecten worden georganiseerd in samenwerking en met de steun van deze partners.

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter