• Home
  • Ontdek de impact van je steun op duizenden kinderen en families in 2019

Over SOS Kinderdorpen

Ontdek de impact van je steun op duizenden kinderen en families in 2019

16/06/2020 - Opgroeien met liefde, respect en onvoorwaardelijke zorg: dat willen we voor ieder kind. En daar strijden we bij SOS Kinderdorpen al meer dan 70 jaar voor: we willen van dit basisrecht, werkelijkheid maken. Ontdek hoe we samen een duurzame en positieve impact creëren voor duizenden kinderen en families in 2019.

Website_Photo blogpost

Ontdek wat we verwezenlijkten in ons impactrapport 2019

Nieuwsgierig naar de duurzame impact van jouw steun op kinderen en families in 2019? Bekijk vanaf vandaag ons volledige impactrapport 2019.

1. We gaven 74 000 kinderen in 136 landen opnieuw een warme thuis

1 kind op 10 in de wereld groeit op zonder de liefdevolle zorg van een familie: dat zijn 220 miljoen kinderen! SOS Kinderdorpen bouwt aan een wereld waarin elk kind veilig, gezond en geliefd kan opgroeien. Een wereld waarin elk kind de kans krijgt om zich te ontwikkelen tot een zelfredzame, weerbare volwassene. Dat doen we in 136 landen.

In 2019, deden we dit door:

2. We droegen bij aan duurzame verbetering van de zorg

We zetten al onze expertise in om de zorg rond families en kinderen in kwetsbare situaties structureel te verbeteren. Dit doen we samen met overheden en diverse partners in de jeugdhulp in België.

In ons impactrapport 2019, ontdek je hoe:

  • we een nieuwe vorm van kleinschalige en familiale opvang voor jonge kinderen introduceren. Kinderen die tijdelijk niet meer bij hun ouders kunnen opgroeien, kunnen bij professionele zorgouders terecht.
  • we duizenden begeleiders hopen aan te moedigen om kinderen op te vangen op extra een warme en professionele manier.
  • we ervoor pleiten dat broers en zussen bij uithuisplaatsing samen kunnen opgroeien.

Al 70 jaar strijden we ervoor dat elk kind kan opgroeien met liefde, respect en onvoorwaardelijke zorg. En dat doen we samen met jou.

3. We lanceerden ons pilootproject "Simba-huizen" voor de allerkleinsten in België.

Kleine kinderen die niet meer bij hun ouders kunnen opgroeien, belanden vaak in grote leefgroepen, onaangepast aan hun noden. Dat is waarom we de Simba-huizen oprichtten. Het is een nieuwe vorm van opvang voor kinderen tussen 0 en 3 jaar, die tijdelijk niet meer bij hun ouders kunnen opgroeien. Onze Simba-ouders bieden 24 op 24, 7 op 7 een warme thuis aan deze kinderen, in hun eigen gezin.

Samen met ons SOS Kinderdorp Chantevent en ons opvanghuis Hejmo voor niet-begeleide minderjarigen met een migratie-achtergrond, vinden in totaal 55 kinderen en jongeren opnieuw een warme en veilige thuis in één van onze drie Belgische projecten.

 4. We verbeterden duurzaam de levensomstandigheden van 11 000 kinderen in 5 landen.

Elk kind verdient het om op te groeien in een warme familie. Daarom coördineert en steunt SOS Kinderdorpen België 5 projecten in het buitenland. Ons doel: een duurzame impact creëren op gemeenschappen, families en kinderen, zodat kinderen zich in alle veiligheid kunnen ontwikkelen.

Je ontdekt in ons impactrapport 2019 hoe:

  • we strijden tegen kinderarbeid in Fatick (Senegal).
  • we 13.200 medische consultaties uitvoerden aan (toekomstige) moeders en hun baby's in ons Moeder-en kindhospitaal in Kara (Togo).
  • we kinderen opvangen in Tartous die door de crisissituatie in Syrië niet langer kunnen opgroeien binnen hun familie. We bieden hen een veilige omgeving waar ze zich ten volle kunnen ontplooien.
  • we 2.100 families en hun gemeenschappen ondersteunen in DR Congo en Burundi, zodat ze kunnen tegemoetkomen aan de essentiële noden van hun kinderen.
  • we 324 kinderen helpen om te bouwen aan een mooie toekomst in Kinshasa (DR Congo).

Van elke euro die we uitgeven gaat 81% rechtstreeks naar onze projecten.

5. En dit dankzij jouw steun!

Dankzij jou bouwen we aan een betere wereld voor de kinderen van vandaag en morgen. Je keuze om te doneren aan SOS Kinderdorpen verbetert de zorg en begeleiding van kinderen die niet thuis kunnen opgroeien, in België en in het buitenland: zo gaat van elke euro die we uitgeven, 81% rechtstreeks naar onze projecten. Met de overige 19% verzekeren we een financieel gezonde en duurzame organisatie.

Bedankt om dit mogelijk te maken!


Onze projecten worden georganiseerd in samenwerking en met de steun van deze partners.

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter