Positief opvoeden

Een self-made safe haven in Hejmo

29/04/2024 - In de zonovergoten, lichtjes rommelige garage van Hejmo op de Scheutsite in Leuven, staat een boomlange man voorovergebogen. Hij zoekt plankjes uit. Plankjes voor een participatief kunstwerk, dat hij samen met jongeren van Hejmo maakt. “En eigenlijk ook met de buurtbewoners,” zegt kunstenaar Hans Geyens. “Want we bouwen dit werk met materiaal dat we van de buren kregen.”

SOS_Hans_Geyens_6

Hans verplicht zichzelf te omschrijven als kunstenaar. “Zeker in mijn hoofd. Het praktische element loopt soms anders, maar ik probeer alles vanuit een artistiek uitgangspunt gezond kritisch te benaderen. Hoe kan ik met wat op mijn pad komt, een meerwaarde bieden aan de mensen, de omstandigheden of het verhaal? Hier bij Hejmo was het vrij snel duidelijk. Hier kon ik samen met de jongeren een visueel en logisch vervolg bouwen op hun situatie. Hoe kunnen zij die ontheemd zijn een eigen plek vinden? Of maken? Of afdwingen.” Hans glimlacht: “ “We bouwen dus een plek die symbool staat voor een veilige haven voor de jongeren.”

De twee jongsten van de bende hebben hier gisteren een stoel gemaakt. Het ding ziet er prachtig uit, niet? Het is een waar kunstwerk.

Hans Geyens

Af en toe komen er jongeren langs om een hand te helpen. Ze krijgen de absolute vrijheid om hun eigen inbreng te hebben in het werk. “ Het lijkt stilaan toch wel op een soort huisje, jawel. Maar het ziet er inderdaad, eh.. opmerkelijk uit. Er zit een klein ‘What the fuck’ - laagje aan vast. De constructie moet fungeren als shelter, een escape-plek of onderdak. Het is gebaseerd op ‘spontane architectuur’ die aan de binnen-en buitenkant bekleedt zal worden met wat de jongeren bezighoudt: waar ze naar toe willen, wat hen wakker houdt, alles kan…”

Wacht tot we de spuitbussen boven halen, je zal de betrokkenheid pijlsnel zien stijgen

Hans Geyens

De medewerking van de jongeren verliep in het begin schoorvoetend. Ze zijn dit overduidelijk niet gewend. Af en toe passeren ze en grijpen ze in. Op hun tempo en zoals zij het willen. “Maar wacht,” grinnikt Hans, “vanaf het moment dat er spuitbussen aan te pas komen, zal hun betrokkenheid groter worden dan de nieuwsgierigheid die het nu nog haalt van de participatie.”

Dat er nog meerdere aanknopingspunten bij komen, verduidelijkt Hans. Vaak binnen de comfortzone van de moedertaal van de jongeren. “We maken er ook een audio-verhaal bij dat een extra dimensie biedt. Een soundwall die je daarom niet meteen hoeft te begrijpen, maar wel intrigeert.” De kunstenaar duidt de geborgenheid die het beeld van een huisje als dit biedt. “Het is een soort nestje, groot genoeg om de jongeren af en toe een solo-momentje te gunnen.”

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter