• Home
  • “Verstoppertje spelen helpt kinderen omgaan met verlatingsangst”

Positief opvoeden

“Verstoppertje spelen helpt kinderen omgaan met verlatingsangst”

Drie keer per week komt psychomotorisch therapeute Sarah Biebuyck naar het SOS KinderdorpChantevent, ons Belgische kinderdorp bij Marche-en-Famenne. Ze helpt er de kinderen om een beter inzicht te krijgen in hun emoties, om te leren omgaan met frustratie, angst of boosheid, om opnieuw vertrouwen in zichzelf en anderen op te bouwen.

verlatingsangst 2

Sarah, wat doe je precies in het kinderdorp?
Ik begeleid twaalf kinderen in een zaal in het kinderdorp die daar speciaal voor is ingericht. Met elk kind ga ik een uur per week individueel aan de slag. Ik ga samen met hen spelen en bewegen en probeer te begrijpen welke gevoelens ze in die activiteiten uitdrukken. We gaan torens bouwen, met poppen spelen, ons verkleden, in touwen klimmen, parcours afleggen...

‘Al doende leert men’
Inderdaad. Het is door dingen te beleven dat kinderen ontdekken en zich ontwikkelen. Al spelend leren kinderen nieuwe vaardigheden, leren ze zich uitdrukken, leren ze zichzelf en hun emoties kennen. Geest en lichaam zijn in die zin sterk verbonden.

Hoe komt het dat kinderen die begeleiding nodig hebben?
De kinderen die opgroeien in ons kinderdorp komen uit een moeilijke familiale situatie. Vaak hebben ze al heel wat meegemaakt en kregen ze niet de liefdevolle zorg en aandacht die kinderen nodig hebben. Daardoor hebben kinderen soms onverwerkte gevoelens. Zijn ze heel erg boos of bang in bepaalde situaties, zonder goed te weten waarom ze zich zo voelen. Je merkt ook dat veel kinderen weinig geloof hebben in eigen kunnen of moeite hebben met anderen in vertrouwen te nemen. Dat zijn zaken die kinderen in een rugzakje met zich meedragen en die hen ook op latere leeftijd parten kunnen spelen. Tenzij je hen leert hoe er mee om te gaan.

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter