Positief opvoeden
De eerste duizend dagen zijn cruciaal voor de ontwikkeling van je kind. In die periode ontwikkelt hij al zijn vitale levensfuncties, legt hij de basis voor een veilige hechting, en maken zijn hersenen continu verbindingen. Door aandachtig te zijn op deze drie principes, maak je van die eerste duizend dagen een succes.
De eerste duizend dagen van je kind beginnen bij de verwekking. Gedurende 40 weken, ongeveer negen maanden, ontwikkelt hij in de buik van mama de vitale functies die hij nodig heeft om te overleven in ‘de buitenwereld’. Daarvoor heeft hij voldoende bouwstenen nodig. En die haalt je kind uit de voeding van zijn mama. Gezonde en evenwichtige eten tijdens de zwangerschap is daarom heel belangrijk.
Kinderen die bepaalde bouwstenen missen, bijvoorbeeld door eenzijdige voeding of ondervoeding, lopen ook op latere leeftijd een groter risico op obesitas, bepaalde kankers, hartziektes, diabetes… Ze zijn vatbaarder voor ziektes en infecties. En hun hersenen ontwikkelen een kleiner deel van hun potentieel, waardoor ze minder vaardigheden verwerven en het dus ook slechter doen op school.
Ook na de geboorte blijft een goede voeding natuurlijk belangrijk. Onder andere voor de ontwikkeling van het immuunsysteem, de groei van het lichaam en de ontwikkeling van de hersenen.
De mens is vanaf de geboorte gericht op contact met anderen. Het huilen van je baby, het oogcontact, het eerste lachje… het is gedrag dat je kind gebruikt om je aandacht te trekken en je te wijzen op z'n behoeften. Honger, buikpijn, koud, warm, natte luier. Door te reageren op die behoeften en signalen, zal je kind zich aan je hechten. Jij wordt dan de veilige basis die je kind nodig heeft om de wereld te ontdekken, het vertrouwen om al die nieuwe ervaringen te trotseren.
Als kinderen die veilige basis niet hebben, missen ze het vertrouwen om die wereld te gaan verkennen. Als kinderen hun gehechtheidsfiguur verliezen, verliezen ze ook een deel van zichzelf en hun vertrouwen in de wereld rondom hen. Als ze niemand hebben die hen toont wat kan en wat niet kan, wat gevaarlijk is en wat veilig, dan leren ze niet om hun wereld goed in te schatten. En als niemand toont wat het betekent om van iemand te houden, dan leren ze ook niet leren om van zichzelf of anderen te houden. Dat zijn vaardigheden die ze hun leven lang zullen missen.
Je kind leert heel veel in interactie met de mensen rondom hem. Die helpt hem om allerlei verbindingen te leggen in de hersenen. Daarom is het belangrijk om veel met je kind in contact te treden. Zo stimuleer je:
Zonder al die interacties, is er heel veel dat je kind niet leert. En dat heeft onmiskenbaar een invloed op zijn ontwikkeling.
Bij SOS Kinderdorpen weten we heel goed dat een tekort aan zorg en liefde in die eerste duizend dagen ernstige gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom werken we in België en heel wat andere Europese landen nauw samen met overheid en jeugdzorg. Met als doel de opvang en begeleiding van jonge kinderen die niet bij hun ouders kunnen opgroeien structureel te verbeteren.
Word meter of peter en geef kinderen die er alleen voor staan opnieuw een familie