Testament

Belastingvrij nalaten aan een goed doel

06/04/2021 - De Vlaamse regering heeft beslist om schenkingen en legaten aan een goed doel vanaf 1 juli 2021 belastingvrij te maken. Iedereen die een goed doel wil steunen, kan dit binnenkort bijzonder gunstig doen via een schenking of nalatenschap aan een nultarief. Wij maken u graag wegwijs in de nieuwe wetgeving.

tpa-picture-52498(1)

Minder belasting voor meer impact

In de oude wetgeving waren schenkingen onderworpen aan een belasting van 5,5%, en legaten aan 8,5%. Vanaf 1 juli 2021 kan u in Vlaanderen volledig belastingsvrij schenken en nalaten aan een goed doel. Als u hierbij SOS Kinderdorpen begunstigt, dan heeft u een nog grotere impact op de levens van kinderen: uw schenking of nalatenschap staat dan voor de volle 100% in het teken van kinderen. Zo bouwt u tijdens of ook na uw leven mee aan een wereld waarin elk kind opgroeit in een warme en veilige thuis.


Het duolegaat verdwijnt

Het duolegaat zoals we dit vandaag kennen, houdt op te bestaan. Dat heeft de Vlaamse overheid beslist. Een duolegaat is tweeledig, waarbij u zowel een goed doel als een dierbare opneemt in uw testament. Daarbij neemt het goede doel de erfbelasting op zich, en geniet de dierbare van een fiscaal voordeel. Door de nieuwe regeling zal vanaf 1 juli 2021 het duolegaat verdwijnen en vervalt dit fiscaal voordeel. Dit geldt ook voor eerder opgemaakte testamenten waarin het duolegaat vervat zit.

Maakte u een duolegaat op met SOS Kinderdorpen als één van de erfgenamen? Wenst u te schenken of te legateren aan een goed doel aan het gunstige nultarief? Neem dat zeker contact op met Claude Detremmerie, onze expert. Hij bekijkt graag samen met u de mogelijkheden. U kan hem telefonisch bereiken via +32 (0) 475 92 15 68 of per e-mail op claude@sos-kinderdorpen.be. Ook elke andere vraag of bedenking bekijkt hij met veel plezier.

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter