Testament

Een testament in het teken van kwetsbare kinderen

We denken er niet graag aan, maar toch is het goed om stil te staan bij wat er na uw leven met uw bezittingen gebeurt. Dat vond ook Jeanne van der Velde. In nauw overleg met SOS directrice Hilde Boeykens stelde zij haar testament op in het teken van SOS Kinderdorpen.

Child_Kosovo_Outdoor 1

Duolegaat, een win-win situatie

Jeanne van der Velde werkte eerst als advocate en daarna voor een internationale organisatie. Ze had geen erfgenamen in rechte lijn en kwam zo bij SOS Kinderdorpen terecht: “Een heel belangrijk punt voor mij is het volgende: Wat ik heb, daar is al belasting op betaald. Als ik sterf, en ik heb geen kinderen, dan betaalt mijn zus nog eens 60% erfenisrechten. Met het systeem van duolegaat kan ik mijn erfgenamen én SOS in mijn testament opnemen, zonder dat ze daarbij benadeeld worden.”

Een moeilijke stap

Een testament kan erg ingewikkeld lijken. Veel mensen die erover denken een goed doel in hun testament te zetten, maken daarom moeilijk die stap. Dat was ook bij mevrouw van der Velde het geval: “Ik heb inderdaad heel lang nagedacht. Maar ik schoot niet op. Ik stelde het altijd uit. Tot ik dan op een dag een mailtje stuurde naar Hilde.”

Een duwtje in de rug

Hilde belde haar toen meteen op en regelde een afspraak. “Het gesprek met Hilde heeft heel wat zaken in gang gezet”, aldus mevrouw van der Velde. “Dat was het zetje dat ik nodig had om werk te maken van mijn plannen. Hilde bracht me in contact met Dirk Vercoutter van Testament.be. Hij vertelde me wat ik moest doen en legde me alles netjes uit. Met die aanwijzingen heb ik mijn testament dan zelf geschreven.”

Een persoonlijk contact

Als lid van Testament.be mag SOS Kinderdorpen beroep doen op de diensten en het advies van de organisatie. Deze persoonlijke begeleiding is voor veel mensen heel belangrijk, ook voor mevrouw van der Velde: “Je geeft op dat moment heel wat van jezelf in handen van die organisatie. Met de hulp van Dirk Vercoutter en het persoonlijk contact met Hilde voelde ik me in goede handen. De kleinschalige aanpak van SOS geeft vertrouwen.”

Een hart voor kinderen

Die kleinschaligheid is ook wat mevrouw van der Velde aanspreekt in de projecten van SOS Kinderdorpen : “Je weet dat er bij zo’n kleinschalige organisatie niet te veel aan de strijkstok blijft hangen. Je weet dat ze hun best doen om zoveel mogelijk geld aan de kinderen te besteden. Want zij zijn degenen die het geld echt nodig hebben. Ze hebben hun situatie niet gewild, en ze hebben de kans niet om deze zelf te veranderen.”

Een gevoel van opluchting

“Eens de zaak rond was”, vertelt mevrouw van der Velde, “was ik tevreden dat ik het eindelijk gedaan had. Het gaf me een gevoel van opluchting. Nu hoefde ik niet meer bang te zijn dat er iets met me zou gebeuren voor ik mijn testament in orde had gebracht. Alle mensen die erover twijfelen een goed doel in hun testament op te nemen, kan ik aanraden om contact op te nemen met SOS Kinderdorpen.

Twijfel je ook om een goed doel in je testament op te nemen? Of wil je je gewoon informeren? Neem dan contact op met Hilde Boeykens (hilde@sos-kinderdorpen.be - 0478/39.04.39).

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter