Testament

Nieuw erfrecht: wat kan het voor u betekenen?

Vanaf 1 september 2018 geldt het nieuwe erfrecht. Dat geeft u meer vrijheid om uw nalatenschap zelf te regelen. Denkt u erover na om een goed doel in uw testament op te nemen? Of heeft u SOS Kinderdorpen al een plaats gegeven in uw wilsbeschikking? Dan maken wij u graag persoonlijk wegwijs in de nieuwe wetgeving.

erfrecht

Meer vrijheid om te beslissen over uw vermogen

In de oude wetgeving was tot ruim 75% van uw erfgoed voorbehouden voor ouders en kinderen. Zo was er weinig ruimte om bijvoorbeeld iets na te laten aan een goede vriend, de kinderen van uw partner of een organisatie die u nauw aan het hart ligt. De nieuwe wetgeving schrapt het voorbehouden erfdeel van de ouders. Indien de ouders behoeftig zijn, kunnen zij wel nog aanspraak maken op een alimentatie. Het erfdeel van de kinderen bedraagt nu vijftig percent, ongeacht het aantal kinderen.

Rust in uw familie dankzij de erfovereenkomst

De globale erfovereenkomst laat u toe om uw nalatenschap op te stellen zoals u dat zelf wilt, en dat in samenspraak met uw ouders, kinderen en kleinkinderen. Die afspraken kan u bij de notaris laten vastleggen in de vorm van een familiepact. Zo kan u open en sereen met uw familie bespreken wie wat krijgt wanneer u er niet meer bent, eventueel rekening houdend met giften die u al tijdens uw leven gaf. Dat kan veel onenigheid voorkomen.

Wij bieden u graag wegwijs in de wereld van testamenten

Via een persoonlijk gesprek
Onze adviseur nalatenschappen Claude Detremmerie maakt graag tijd voor een persoonlijk gesprek, via de telefoon, bij u thuis of op een andere locatie. Hij luistert naar uw wensen en verlangens en kan u vertellen over ons werk voor kwetsbare kinderen, in België en wereldwijd. U kan hem bereiken op het nummer +32 (0) 475 92 15 68 of via claude@sos-kinderdorpen.be.

Tijdens een ronde tafel bij u thuis
Als u dat wenst, kunnen we ook een ronde tafel bij u thuis organiseren. U kan dan een aantal vrienden of familieleden uitnodigen om samen te praten over onze nalatenschap aan de wereld. Claude Detremmerie, onze adviseur nalatenschappen, komt met plezier tot bij u thuis.

Ook op onze website vindt u al heel wat informatie.

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter