Testament

SOS kinderen wereldwijd als erfgenaam

In 1986 al besloot het echtpaar Kuiper om SOS kinderen in hun testament op te nemen. Het overlijden van haar man was voor mevrouw Kuiper (93) aanleiding om nog eens met ons te praten over haar testament. Thuis ontvangt zij ons gastvrij en vertelt ze openhartig over haar leven.

Sos erfgoed

"Ik was de oudste van zes kinderen. Ik kreeg altijd veel verantwoordelijkheid en moest vaak op de kleintjes passen. Eigenlijk was ik in de wieg gelegd om moeder te worden. Leren kon ik goed, toch haalden mijn ouders me op mijn dertiende van school. Ik hoor de hoofdonderwijzer nog zeggen: "Mevrouw en meneer, wat vind ik dat jammer voor dit kind." Terugkijkend op mijn leven had ik graag gestudeerd en carrière gemaakt.”

Na de oorlog ontmoette mevrouw Kuiper haar man. Het echtpaar wilde graag een gezin stichten, maar is helaas kinderloos gebleven. “Dat was een moeilijke tijd. Gelukkig heb ik een sterke familieband en kwamen er vaak neefjes en nichtjes bij ons logeren. Alles bij elkaar is mijn leven toch goed verlopen. Ik vind het een zegen dat ik nog zo gezond ben en ik goed weet wat ik doe.”

Opgroeien in een gezin

Op de vraag wat mevrouw Kuiper zo goed vindt aan het werk van SOS Kinderdorpen antwoordt ze resoluut: “Het opgroeien in het gezinsleven! Voor de SOS moeders heb ik veel bewondering. Én onderwijs vind ik belangrijk. Dat komt natuurlijk ook omdat studeren voor mij toch wel een zere plek is. Door scholing hebben kinderen toekomst. Zo kreeg ik tijdens een SOS bijeenkomst in het Spoorwegmuseum een film te zien en verhalen te horen van SOS medewerkers die na de ramp in Haïti waren geweest. Mooi om te weten, dat getroffen kinderen toen in het SOS kinderdorp werden opgevangen.”

Studeren is voor mij een zere plek, daarom vind ik onderwijs erg belangrijk

mevrouw Kuiper

SOS kinderen als erfgenaam

“Mijn nichten en neven hebben het goed. Zij hebben gestudeerd en een goede baan. Als ik mijn kleine kapitaal onder hen verdeel, wordt het te veel versnipperd. Zeker omdat zij ook nog erfbelasting moeten betalen, dan gaat er nog zoveel af. Daarom hebben wij indertijd SOS Kinderdorpen als erfgenaam opgenomen in ons testament. Ik leef vrij eenvoudig dus ik denk dat er best een aardig centje overblijft. Tenminste, dat hoop ik, want tegenwoordig wordt er behoorlijk beknibbeld op inkomen en spaargeld. Het is in ieder geval een voordeel dat SOS Kinderdorpen, als goed doel, minder erfbelasting hoeft te betalen.”

Voor de bestemming van haar nalatenschap heeft ze geen speciale wensen. “Ik vertrouw erop dat jullie zorgen dat het naar de juiste plekken gaat. Ik vind het zo fijn dat we contact hebben nu. Het geeft mij een goed gevoel dat jullie mij kennen en ik voel me nu nóg meer betrokken bij het werk van SOS Kinderdorpen.”.

Wat is uw wens?

Veel donateurs laten geld na aan SOS Kinderdorpen, omdat zij willen dat in de toekomst geen enkel kind alleen hoeft op te groeien. Heeft u ook een wens voor de toekomst van kinderen en wilt u dit mogelijk maken met uw nalatenschap?

Heeft u specifieke vragen of wensen? Neem gerust contact op met Claude Detremmerie (Claude@sos-kinderdorpen.be), tel. +32 (0) 475 92 15 68. Hij bespreekt in een vertrouwelijk gesprek graag uw wensen en de mogelijkheden.

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter