• Home
  • Ieder kind heeft recht op gelijke kansen

Ieder kind heeft recht op gelijke kansen

Kinderen hebben kansen nodig: om te vallen, en dan weer op te staan. Om na een foute keuze, met een schone lei te herbeginnen. Want daar leren kinderen uit. En die kansen krijg je van familie, daar is liefde onvoorwaardelijk. Kortom, nieuwe kansen gidsen kinderen doorheen verschillende periodes in hun leven.

Naar school, naar de dokter

Maar daar stopt het niet. Kansen zijn ook de mogelijkheid om kwaliteitsvol onderwijs te volgen. En gezonde voeding te krijgen, iedere dag. Of om, bij ziekte, een dokter of ziekenhuis te kunnen bezoeken. En dit heeft iéder kind nodig, waar ter wereld hij ook woont, hoe oud hij ook is.

“It is easier to build strong children than to repair broken men”

Frederick Douglass, Author

Kansen helpen kinderen groeien

Een kind de kansen geven om zich te ontpoppen tot een sterk individu vraagt veel zorg, toewijding en geduld van een liefdevolle familie. Dit start al voor de geboorte van het kind, en stopt daarna niet meer. Daardoor staan kinderen sterk, bouwen ze aan zelfvertrouwen, kunnen ze groeien en meer openbloeien. Zo kan een kind de wereld ontdekken vanuit een veilig en aanmoedigend nest. Maar niet ieder kind deelt in dit geluk en krijgt de nodige kansen om zich ten volle te ontwikkelen. Daarin ondersteunt SOS Kinderdorpen.

Duurzaam versterken

Op maat omringen we kinderen met warme families en prikkelen de omgeving om in kansen te voorzien. Vele gezinnen maken moeilijke periodes mee, net zoals Dasha en haar dochtertje Anna.  Na een heel zware periode stonden ze plots op straat, alleen en verloren. Ze zijn ondertussen één van de families die we in ons ‘Happy Baby’-project in Wit-Rusland begeleiden. We zorgen ervoor dat ze geleidelijk aan terug zelfstandig voor haar dochtertje kan zorgen, financieel en emotioneel.

Maar ook politieke en nationale context zijn van tel: In Syrië bijvoorbeeld, vinden ontheemde kinderen een veilige schuilplaats in ons kinderdorp, stellen we alles in werking om hun gezinnen terug te vinden, en krijgen ze de kans om opnieuw school te lopen (link naar project tartous).

We versterken op een duurzame wijze de leefwereld van het kind, en zo wordt het weer een plek van waaruit het kind kan groeien. Want wat een kind leert, geeft een kind door. En zo bouwen we ook aan families van de toekomst.

Een slimme investering

Kansen creëren voor een kind, is kansen creëren voor de maatschappij. James Heckman, nobelprijswinnaar Economie, stelt dat een maatschappij die investeert in onderwijs en ontwikkelingsmiddelen voor gezinnen in nood, die de kwetsbare eerste levensjaren extra beschermt, die onderwijs verzekert tot volwassenheid, een slimme maatschappij is. Want, zo berekende de universiteit van Harvard: iedere geïnvesteerde euro, levert onze maatschappij er vijf op.

Referenties

[i] 2016 - Unicef - The State of the World’s Children 2016: A fair chance for every child

[ii] 2017 - SOS Childrens Villages – The care effect : why no child should grow up alone