• Home
  • Steun onze projecten in Kessel-Lo

Steun onze projecten in Kessel-Lo

Naast onze projecten wereldwijd, hebben we ook projecten in eigen land. Zo organiseren we ook drie projecten in het Leuvense: twee op de Scheutsite in Kessel-Lo (Leuven) en één in Herent. Op de Scheutsite biedt Hejmo sinds 2016 kleinschalige en warme zorg aan jongeren die zonder hun ouders in België verblijven. En in onze kindvriendelijke ruimte vinden kinderen en gezinnen gevlucht uit Oekraïne een veilige plek om zorgeloos te spelen. In Herent bieden we met Hejmo Plus ook begeleid zelfstandig wonen aan jonge nieuwkomers.

Opvanghuis Hejmo

In Hejmo in Kessel-Lo (Leuven) voorzien we een warm thuis voor 10 kinderen en jongeren tussen acht en achttien jaar. Dat kleine aantal is belangrijk, want we bieden hen een familiale opvang in een kleine leefgroep. Met voldoende aandacht voor ieder kind en kleurrijke gepersonaliseerde woon- en slaapruimtes. Zodat de jongeren zich écht thuis kunnen voelen.

We geloven sterk in de veerkracht van jongeren: het vermogen om, ondanks alles, vaardigheden te ontdekken en een leven uit te bouwen. De jongeren in opvanghuis Hejmo hebben vaak moeilijke en gevaarlijke situaties meegemaakt in hun land van herkomst, tijdens hun reis of zelfs hier, in België.

We bouwen een veilige, betrouwbare en voorspelbare relatie met hen op en bieden begeleiding op maat. We hebben ook aandacht voor hun mentaal welzijn en werken samen met gespecialiseerde organisaties in mentale gezondheid, psychologen en psychiaters om hen te begeleiden bij het omgaan met eventuele trauma's, slaapproblemen, het ontwikkelen van veerkracht, het voorkomen van conflicten, eetproblemen...

Katrien Goossens, Coördinatrice Hejmo

“We benaderen de kinderen als volwaardige individuen met individuele capaciteiten en talenten”

Katrien, Coördinatrice Hejmo

Hejmo Plus in Herent

Aanvullend op ons project Hejmo, zorgt Hejmo Plus voor een stapsgewijze overgang naar zelfstandigheid. In Hejmo Plus krijgen jonge nieuwkomers de nodige ondersteuning om alleen te gaan wonen. De jongeren wonen samen in een gezellige woning in Herent, op enkele kilometers van Leuven centrum. Tijdens hun verblijf werken ze gericht naar het volledig zelfstandig wonen. Met individuele en groepsbegeleiding stomen we hen klaar voor de overgang naar autonomie.

Kindvriendelijke ruimte

In de Scheutsite in Kessel-Lo, waar ons opvanghuis Hejmo staat, organiseert Stad Leuven sinds een aantal maanden noodopvang voor 130 Oekraïense vluchtelingen, waaronder 42 kinderen. Onze nabijheid ter plaatse en onze kennis rond kinderen met een vluchtervaring kan dus ook iets voor hen betekenen. Daarom viel de beslissing: we starten een kindvriendelijke ruimte op.

“Met de kindvriendelijke ruimte willen we een veilige plek creëren waar de kinderen hun gevoelens kunnen delen. We willen hen een voorspelbare routine geven dat hun dagelijkse leven weer ietsje normaler maakt. Dat kan helpen om een rouwproces op te starten en met deze gevoelens om te leren gaan.”

Irma, coördinatrice van onze kindvriendelijke ruimtes

“Kindvriendelijke ruimtes worden vaak georganiseerd in noodsituaties. In dit geval willen we de gevluchte gezinnen vanuit Oekraïne een veilige en zekere plek geven”, vertelt Irma, coördinatrice van de kindvriendelijke ruimtes. Het is een plek waar kinderen kunnen spelen en ontspannen. Want dat is wat kinderen horen te doen. Maar het is ook zoveel meer. Zo houden spelbegeleiders de kinderen in het oog en kunnen ze de alarmbel luiden wanneer ze merken dat een kind extra zorg nodig heeft.

Uiterst belangrijk, want deze kinderen en hun zorgverleners maakten al heel wat mee. Zo werden sommigen geconfronteerd met fysiek geweld, hoorden bommen vallen, allen hebben ze plots hun levens en geliefden moeten achterlaten... en dat geeft stress. Veel stress. Velen van hen ontwikkelden hierdoor een posttraumatische stressstoornis.

Irma De Baets, coördinatrice van onze kindvriendelijke ruimtes

Steun deze kinderen en jongeren en bouw mee aan een warme en veilige thuis

Door onze projecten een vaste plek te bieden in en buiten de stad, neemt Leuven het mee op voor gevluchte kinderen en jongeren. Zo kunnen ze sterk opgroeien in een warme omgeving. Jij kan dit mee mogelijk maken door onze projecten te steunen! Meer informatie over onze projecten in Kessel-Lo vind je op Opvanghuis Hejmo en Kindvriendelijke ruimtes.

Hoe kan jij helpen?

Je doet niet zomaar een gift. Je geeft een kind één specifieke bouwsteen die het nodig heeft om gezond en sterk groot te worden. Kies een bedrag en geef gezonde voeding, onderwijs, een bezoekje aan de dokter... Jij kiest!

Je steunt onze opvang- en beleidsprojecten in België en hebt zo een directe impact op het leven van kinderen en families vlak bij jou. Via een maandelijkse digitale update volg je de impact van jouw steun.

Ons opvanghuis Hejmo in Kessel-Lo is op zoek naar enkele vrijwillige chauffeurs die twee tot drie jongeren van en naar de dagbehandeling van PASO (Leuven) kunnen rijden. We zoeken voornamelijk chauffeurs op woensdag en vrijdag en sporadisch ook op maandag en donderdag, volgens hun beschikbaarheid. Wil je ons team versterken als vrijwilliger? Check de vacature hier.