Democratische Republiek Congo

Opvangprojecten in Kinshasa

Net als vele andere grootsteden kampt Kinshasa (DR Congo) met een grote armoede. Veel families staan zodanig onder druk dat ze niet meer voor hun kinderen kunnen zorgen. Té veel kinderen moeten opgroeien zonder de liefdevolle zorg van volwassenen en staan bloot aan de gevaren van een leven op straat. Daar willen we met onze projecten in Kinshasa iets aan doen.

40 kinderen

groeien op in 4 SOS families geïntegreerd in de gemeenschap

38 jongeren

maken zich klaar om op eigen benen te staan via begeleid zelfstandig wonen

40 kinderen

konden we herenigen met hun oorspronkelijke familie vorig jaar

Wat doet SOS Kinderdorpen?

Een liefdevolle thuis

We streven ernaar om elk kind de zorg te bieden die hij of zij nodig heeft, telkens liefdevol, veilig en professioneel omkaderd. Zo'n 40 kinderen vinden een warme thuis in vier SOS families geïntegreerd in de gemeenschap. De kinderen groeien er op met een SOS mama die er altijd voor hen is. Ze gaan naar school in scholen uit de buurt en nemen deel aan het sociaal leven binnen de gemeenschap. 

Naar een zelfstandig bestaan

Via 'foyers universitaires' of kleine leefgroepen bereiden we 38 jongvolwassenen voor om hun vleugels uit te slaan. Ze wonen in een vorm van 'begeleid zelfstandig wonen' en bouwen samen een toekomstproject uit. Zodat ze binnen een paar jaar op eigen benen kunnen staan. 

Geïntegreerd in de gemeenschap

Noden van kinderen en jongeren wijzigen, en we vinden het belangrijk om met ons kinderdorp die evoluties mee te volgen en ons in lijn hiermee aan te passen. Dat is waarom we kinderen en jongvolwassenen aanmoedigen om meer en meer aan te sluiten bij de lokale gemeenschap. Daarom verhuisden vier SOS families naar huizen in het centrum van Kinshasa. En ook de 'foyers universitaires' en kleine leefgroepen voor jongvolwassenen zijn geïntegreerd. De kinderen en jongeren maken zo volledig deel uit van het plaatselijke leven in Kinshasa: ze gaan naar scholen in de buurt, maken contact met leeftijdsgenoten in de wijk, doen er hun boodschappen... Dat helpt hen om een netwerk op te bouwen waarop ze kunnen steunen wanneer ze straks het nest verlaten.

Herenigen met oorspronkelijke familie

Ons team neemt regelmatig de tijd om de familiale situatie van de kinderen te herbekijken. Soms zijn er veranderingen waardoor de oorspronkelijke familie de kinderen weer op een veilige en liefdevolle manier kan opvangen. Wanneer het kan werken we intensief samen met die families. We ondersteunen hen dan bij het versterken van hun opvoedingsvaardigheden, of bij het opzetten van een duurzame inkomstgenererende activiteit. Als zowel kinderen als familie er klaar voor zijn, kunnen we hen herenigen. Onze sociaal werkers blijven de families dan nog een tijdje opvolgen.

Families in moeilijkheden versterken

Hiernaast hebben we ook een familieversterkend programma in Kinshasa waarmee we gezinnen in moeilijke situaties versterken: het Limpoba-project. Daarmee ondersteunen we 200 gezinnen en hun gemeenschap bij de ontwikkeling van opvoedingsvaardigheden en een duurzame bron van inkomsten.

Contact

Neem contact op met Sophie Huguenet, projectcoördinator, via email op sophie.huguenet@sos-kinderdorpen.be of via telefoon op 02 639 09 75.

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter