• Home
  • Vaak gestelde vragen: meter of peter worden van families in moeilijkheden

Vaak gestelde vragen: meter of peter worden van families in moeilijkheden

Overal ter wereld zijn er kinderen en families die in zware omstandigheden leven. Als meter of peter zorg jij er mee voor dat deze families de nodige ondersteuning krijgen zodat de kinderen weer kunnen opgroeien in een sterke thuis. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze manier van steunen.

Blijf ik op de hoogte van de families die ik steun?

Ja! Je ontvangt twee keer per jaar een update (eens per post en eens digitaal) met de impact van jouw gift. Als je dat wilt, kan je je ook inschrijven voor onze newsletter. En tenzij je dat liever niet hebt, sturen we je ook vier keer per jaar onze magazine 'Groot worden'. Heb je hier een vraag over of zie je dit graag anders? Laat het ons weten! 


Is mijn maandelijkse steun fiscaal aftrekbaar?

Ja. Van zodra je giften in één jaar meer dan 40 euro bedragen, kan je die inbrengen in je belastingen en trek je 45% van je gift terug. In de loop van de maand maart (van het jaar volgend op het jaar waarin je de gift deed) sturen we je automatisch een fiscaal attest toe. 


Kan ik de families die ik steun bezoeken?

Neen, dit is helaas niet mogelijk. We vinden het belangrijk om de kinderen en hun families’ recht op privacy te respecteren zodat ze alle ruimte te krijgen om als familie te kunnen groeien. We maken elke keuze in het belang van de kinderen van de families die we begeleiden, zodat zij in een veilige en warme omgeving kunnen opgroeien.


Kan ik nog meter of peter worden van één kind of kinderdorp? 

Door het toenemende belang van het recht op privacy, besloten we om deze vorm van steunen te laten evolueren. Op die manier willen we de rechten van kinderen in onze projecten nog beter beschermen. Je kan dus niet meer specifiek één kind of één kinderdorp in onze projecten ondersteunen, maar wel nog alle kinderen uit onze projecten. Als je dat wenst, kan je ervoor kiezen om enkel onze Belgische projecten of enkel onze projecten in het buitenland te ondersteunen. Je blijft dan op een globale manier en digitaal op de hoogte van de impact van jouw bijdrage.


Kan ik het hele gezin betrekken bij onze steun?

Je kan absoluut met jouw familie andere families ondersteunen. Heel veel mensen vinden het leuk om hun kinderen te betrekken bij de leefwereld van de families die ze steunen. Zo krijgt het hele gezin een beeld van hoe kinderen elders in de wereld leven. 


Kan ik post sturen naar de families die ik steun?

Je doet al heel wat voor de families met de maandelijkse steun die je biedt. Een brief of cadeautje per post opsturen is logistiek moeilijk, gezien de geografische spreiding van de families en de soms meer afgelegen locaties. Daarnaast wensen we elke familie dezelfde kansen te geven, waardoor cadeautjes die we niet aan ieder gezin kunnen geven moeilijker liggen. Wil je toch graag iets extra doen, dan opteer je het best voor het maken van een extra gift. Specifieer in het opmerkingenveld dat je graag wil dat deze gift aanvullend is op je peter- of meterschap.


Kan ik kiezen waar ik juist families ondersteun? 

Helaas is dit niet mogelijk. We wijzen je een regio toe waarin SOS Kinderdorpen België familieversterkende programma’s heeft. Om deze programma’s te financieren en de families zo goed mogelijk te versterken, zijn we namelijk op zoek naar meters en peters. Je kunt dus niet zelf kiezen in welke regio je families ondersteunt. 


Wat gebeurt er concreet met mijn maandelijkse bijdrage?

Tachtig percent gaat rechtstreeks naar onze familieversterkende projecten. Hiermee maak je de activiteiten van het familieversterkend programma mogelijk met als doel dat de families op termijn volledig zelfstandig kunnen zijn. Zo groeien de kinderen op in betere omstandigheden en krijgen ze de zorgen die ze nodig hebben: voeding, kledij, onderwijs, medische zorg, sport en ontspanning… Twintig percent van je bijdrage gaat naar onze werking. Zo kunnen wij een professionele service garanderen. Ontdek onze cijfers in detail in ons jaarverslag


Wat als ik mijn bijdrage op een dag moet stopzetten?

We zullen onze zorg aan kinderen en families blijven bieden, maar we zullen je steun wel heel erg missen.


Hoe lang kan ik steunen? 

Op jouw steun staat geen termijn. Als we erin geslaagd zijn om één familie te ondersteunen en ze onze hulp niet meer nodig heeft, dan start ons werk opnieuw bij een andere familie in een moeilijke situatie. 


Ik ben net meter of peter geworden van families wereldwijd. Wat nu?

Binnen de twee weken na je inschrijving ontvang je van ons je welkomstdossier. Daar ontdek je alles wat je wil weten over de families die je steunt en ons familieversterkende programma. Intussen kan je hier alvast meer te weten te komen over de famillieversterkende programma’s.


Hoe zit die domiciliëring in mekaar?

Als je je inschrijft via onze website, dan geef je je akkoord om maandelijks een bedrag van je rekening over te schrijven. Wij geven die opdracht door aan je bank en je hoeft zelf niets meer te doen. Eenvoudig, snel en gemakkelijk. Iedereen blij.


Kan ik mijn domiciliëring stopzetten?

Zeker en vast. Je mag ons gewoon een mailtje sturen via welcome@sos-kinderdorpen.be of bellen op het nummer 02 538 57 38. We kunnen de domiciliëring meteen voor je opzeggen.


Nog vragen?

Contacteer ons via deze pagina, stuur een mailtje naar welcome@sos-kinderdorpen.be of bel ons op het nummer 02 538 57 38. We staan je met plezier te woord!

Geef kinderen die er alleen voor staan de kans om sterk op te groeien.

Word meter of peter