Families in België

Vacature: word jij professioneel Simba-ouder?

05/11/2019 - De jeugdzorgsector in Vlaanderen is het erover eens dat er nood is aan alternatieve opvang die beter inspeelt op de specifieke noden van de allerjongste kinderen. SOS Kinderdorpen krijgt het vertrouwen van de Vlaamse Overheid om een pilootproject op te starten dat daarop inspeelt. Daarvoor zijn we op zoek naar Simba-ouders.

Vacature Simba-ouder

De eerste duizend dagen van kinderen zijn cruciaal voor hun verdere ontwikkeling. Krijgen kinderen in die periode niet de liefdevolle zorg en aandacht die ze nodig hebben, dan kan dat gevolgen hebben voor de rest van hun leven. Voor de ontwikkeling van de hersenen, voor de emotionele stabiliteit, voor de weerbaarheid van lichaam en geest.

Net daarom is het belangrijk om snel en goed in te grijpen wanneer kinderen thuis emotioneel en/of fysiek niet veilig zijn. Om het aanbod van de huidige jeugdhulp in Vlaanderen beter af te stemmen op de behoeften van deze jonge kinderen, starten we, met de steun van Agentschap Jongerenwelzijn, het innovatief project Simbahuizen: een nieuw type opvang en begeleiding in Vlaanderen.

Een vaste ouderfiguur, de Simba-ouder, biedt er tijdelijk een warme thuis aan twee tot maximaal vier kinderen (0 tot 3 jaar, met eventueel een oudere broer of zus tot maximaal 6 jaar). In je eigen huis of indien niet mogelijk, in een huis van SOS Kinderdorpen. Ook koppels of duo's kunnen zich kandidaat stellen. Daarbij werkt één van beiden onder een zelfstandige statuut voor SOS Kinderdorpen, de ander stapt actief mee in het verhaal.

Samen met een pedagogisch team ga je ook aan de slag met de oorspronkelijke ouders, op zoek naar positieve verandering binnen het gezin. Zodat de kinderen snel terug naar een veilige thuis kunnen.

Ontdek alle details in de vacature.

Interesse? Nieuwsgierig? 

Er zijn op dit moment vier Simba-ouders aan de slag en daarmee is het team compleet. Maar er komt zeker een dag dat wij of een andere voorziening opnieuw op zoek zijn naar Simba-ouders. Laat hieronder je gegevens achter en we houden je op de hoogte! 

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter