• Home
  • Waarom 270 jeugdhulpprofessionals onze Inspiratiedag Simbahuizen volgden

Families in België

Waarom 270 jeugdhulpprofessionals onze Inspiratiedag Simbahuizen volgden

14/02/2022 - Ons pilootproject Simbahuizen introduceert een nieuw type opvang in de Vlaamse jeugdhulp. Met professionele zorgouders die beroepsmatig en bij hen thuis twee tot vier kinderen opvangen, kleinschalig, familiaal en met tonnen liefde. Het agentschap Opgroeien moedigt nu de hele jeugdhulp aan om leefgroepen om te bouwen naar dit type opvang. Daarom is er grote interesse vanuit de jeugdhulpsector in onze ervaringen met Simbahuizen.

Twitter posts (5)

Zorg op maat van de allerkleinsten

Maar liefst 270 professionals uit de sector schreven zich in voor ons online inspiratiemoment. Samen met ons Simbateam, vertelde onze directrice Hilde Boeykens hen waarom en hoe we onze leefgroep in Liedekerke in 2018 ombouwden tot vier Simbahuizen:

“Een leefgroep met wisselende begeleiders is voor veel kinderen, zeker de allerkleinsten, niet de ideale plek om op te groeien. Als je tegemoet wil komen aan de noden van de allerkleinsten, moet je een nog meer doorgedreven model van kleinschalige familiale opvang hebben. Met het vertrouwen van het agentschap Opgroeien konden we het pilootproject Simbahuizen starten.”

In onze Simbahuizen verblijven kinderen die tijdelijk niet thuis kunnen opgroeien, bij professionele zorgouders thuis. Daar kunnen ze zich in huiselijke sfeer veilig hechten aan een vaste en professionele zorgfiguur, de Simba-ouder. Hilde: “We voelen veel enthousiasme in de sector om ook met dit model aan de slag te gaan. De winst voor kinderen en hun gezinnen is dan ook groot.”

We voelen veel enthousiasme in de sector om met dit type opvang aan de slag te gaan. De winst voor kinderen en hun gezinnen is groot.

Hilde Boeykens, directrice SOS Kinderdorpen

Mama getuigt

Babiche, een mama wiens kinderen twee jaar lang verbleven bij Simba-ouder Tina, deelde tijdens het inspiratiemoment haar verhaal: “Mijn kinderen zijn mijn kracht. Ik ben zo gelukkig dat ze nu terug thuis zijn. Simba heeft me enorm veel geleerd. Ik zag dat Tina mijn kinderen goed opvoedde. Ik heb nu het ritme van Tina verdergezet en het mijne daaraan toegevoegd.”

“We nemen tijdelijk de opvoeding over, maar niet de ouderrol", aldus Simba-ouder Tina. "We werken nauw samen met de biologische ouders. Vertrouwen is cruciaal. De ondersteuning door de familiebegeleiders van SOS Kinderdorpen is daarbij onmisbaar.”

“We gaan soms op de barricade staan voor de biologische ouders”, legt familiebegeleider Thijs uit. “We begeleiden de biologische ouders, werken samen met hun netwerk en zorgen voor verbinding. Dat alles met het oog op een terugkeer naar huis.”

Dromen van honderden gezinshuizen in Vlaanderen

Het is onze droom om samen met de sector te evolueren naar meer kleinschalige en familiale zorg, om beter te kunnen inspelen op de noden van kinderen en hun gezinnen. En die droom lijkt ook stilaan werkelijkheid te worden. Eind 2021 lanceerden Vlaams Minister Beke en het agentschap Opgroeien de oproep naar de sector om meer leefgroepen om te bouwen naar gezinshuizen, zoals de Simbahuizen.

“Onze Simbahuizen zijn één specifieke vorm van de gezinshuizen”, verduidelijkt Hilde. “Wij kozen voor de allerkleinsten en terugkeer naar huis. Maar straks, als de sector gaat ombouwen, kunnen ook andere gezinshuizen opstarten, net als in Nederland: voor lang verblijf, voor tieners... Alles kan.”

John Goessens, expert gezinshuizen uit Nederland, beaamt dat: “In Nederland zijn er al 700 gezinshuizen. Bijna twintig jaar geleden herdachten wij binnen onze organisatie onze werking. We luisterden naar kinderen en hoorden dat hun verlangen was om ‘gewoon’ op te groeien, bij hun eigen ouders of in een ander gezin. We bouwden 30 leefgroepen om naar gezinshuizen. Onze gezinshuizen zijn erg divers: van kort verblijf tot lang verblijf, en voor alle leeftijden, ook voor pubers bijvoorbeeld.”

Samen met de Vlaamse overheid

Ook het agentschap Opgroeien en het kabinet van minister Beke kwamen aan het woord tijdens het inspiratiemoment:

“We hebben allerlei plannen met de gezinshuizen”, aldus algemeen directeur van het agentschap Opgroeien Bruno Vanobbergen. “Daarom is het zo belangrijk om vandaag voldoende tijd te nemen om de Simbahuizen te bekijken. In de Simbahuizen gebeuren krachtige dingen. Gezinshuizen, zoals de Simbahuizen, passen in een ruimer beleid. Met de reconversie geven we organisaties de kans om hun werking te optimaliseren om beter te kunnen inspelen op noden van kinderen.”

In de Simbahuizen gebeuren krachtige dingen. Met de reconversie geven we organisaties de kans om ook te starten met gezinshuizen.

Bruno Vanobbergen, algemeen directeur van het agentschap Opgroeien

"Ik zou het altijd opnieuw doen"

Met één kernboodschap sloot onze directrice Hilde het inspiratiemoment af: "Onze leefgroep ombouwen naar gezinshuizen was geen makkelijke weg, maar als ik het effect op de kinderen zie, zou ik het altijd opnieuw doen. Durf de stap te zetten, want het is het meer dan waard. Zowel de kinderen in jullie zorg, jullie eigen werking en onze samenleving zullen er uiteindelijk een stukje beter van worden. Daar ben ik echt van overtuigd."

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter