Families in België

Worden jullie steungezin voor een kind in België?

Heb je nog een plaatsje vrij aan je tafel? Kan je uitstekend een glimlach op het gezicht van kinderen toveren? Dan wil je ons misschien wel helpen: voor onze Belgische projecten zijn we op zoek naar steunfiguren of -gezinnen die één of twee kinderen in het weekend een leuke tijd kunnen bieden. Een extra plaatsje waar ze welkom zijn voor spel, plezier en ontspanning.

Kinderen knuffelen

Een duurzaam engagement met een trage start

Steunfiguur worden, dat betekent je duurzaam engageren om met engelengeduld te bouwen aan een vertrouwensband. De kinderen die bij ons opgroeien hebben vaak complexe ervaringen beleefd met volwassenen. En het herstellen van hun vertrouwen in mensen is een proces van lange adem. We beginnen met een eenvoudige kennismaking. Een kopje thee komen drinken, iets heel gewoons. En dan nog ééntje, en nog ééntje. En beetje bij beetje kan er zo iets moois beginnen groeien. Het is dus een duurzaam engagement met een trage start. 

Steunfiguren voor Hejmo 

Ons opvanghuis Hejmo is een warme thuis voor negen niet-begeleide minderjarige vluchtelingen die alleen in België zijn toegekomen. De uitdagingen waar zij voor staan, zijn groot. En daarom kunnen ze best dat tikkeltje extra aandacht gebruiken.

Daarom gaan we voor elke jongere op zoek naar een steunfiguur. Dat wil zeggen: samen het weekend doorbrengen, uitstapjes doen, samen koken, iets gaan eten... Dit biedt hen een basis die hun integratie bevordert, die hen helpt om hun Nederlands te verbeteren, die de start van een sociaal netwerk kan zijn.


Of voor één van de vele andere opvanghuizen in Vlaanderen

Want SOS Kinderdorpen is natuurlijk niet de enige organisatie die opvang biedt aan kinderen en jongeren op de vlucht. Afhankelijk van je regio, bekijken we of er bij jou in de buurt een opvanghuis is die je hulp kan gebruiken. 

Hoeveel? Hoelang? Wanneer?

Als steungezin heb je de vrijheid om de bezoeken en de duur van de bezoeken zelf te bepalen. Ook over de inhoud van het bezoek kan je zelf beslissen. Een fijne uitstap naar de kinderboerderij kan afgewisseld met een leuke dag in de eigen tuin of een namiddag in het zwembad. Of misschien eens een weekendje eropuit?

Samen met jullie, het kind en de ouder werken we een plan uit dat passend is voor de noden en wensen van het gezin en het steungezin. Wel is het belangrijk dat je bereid bent tot het aangaan van een langdurig engagement. Fijne contacten moeten de tijd krijgen om te groeien en zich langzaam te wortelen over een langere periode.

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter