Over SOS Kinderdorpen

SOS Kinderdorpen bestaat 70 jaar

Al vanaf de start stelt SOS Kinderdorpen opvang en begeleiding van kwetsbare kinderen centraal. Om onze 70ste verjaardag te vieren, publiceren we een rapport dat de impact van ons werk(externe link) op de levens van miljoenen kinderen toont tijdens de afgelopen 70 jaar. Dit allemaal, dankzij jouw steun!

SOS 70 jaar 5

13 miljoen kinderen geholpen

4 miljoen kinderen konden opgroeien in een veilige en warme thuis dankzij onze SOS Kinderdorpen en onze familieversterkende programma’s sinds 1949. En daar stopt het niet bij: door de liefdevolle zorg die deze kinderen kregen, konden hun kinderen en kleinkinderen op hun beurt ook in een veilige omgeving opgroeien. 13 miljoen levens konden we zo positief beïnvloeden.

Hoe beïnvloeden we de levens van kinderen?

De kinderen in onze diverse projecten genieten van vier positieve effecten die we heel concreet kunnen maken.

90% van « onze » kinderen die intussen volwassen zijn, onderhoudt een sterke band met zijn familie en zorgt goed voor de eigen kinderen. Een ’ancien’ van een van onze kinderdorpen vertelt: « Ik wil mijn kinderen en kleinkinderen doorgeven wat ik het belangrijkste vond tijdens mijn kindertijd in het SOS Kinderdorp: het gevoel van veiligheid en van er steeds voor elkaar te zijn. »

90% van de kinderen die intussen volwassen zijn, staan zelf in voor hun belangrijkste basisbehoeften: ze vonden een woonplaats, zijn in goede gezondheid en genieten van een gevarieerde voeding.

Meer dan 80% genoot onderwijs en verwierf de nodige competenties om een baan te vinden of om zijn studie voort te zetten. 60% verdient vlotjes zijn brood en boekt mooie successen op de arbeidsmarkt. «Ik kon mijn project verder ontwikkelen dankzij het advies van SOS Kinderdorpen. Door hun hulp, heb ik nu een bron van inkomsten», vertelt een deelneemster van één van onze familieversterkende programma’s.

Geen enkel kind mag alleen opgroeien

« Onze projecten hebben positieve resultaten en dat weerspiegelt zich in de levens van de kinderen die deelnamen », legt onze internationale directeur uit, Siddhartha Kaul. Elke euro die geïnvesteerd werd in ons programma heeft een positief effect en levert uiteindelijk vijf euro op voor de maatschappij.

Maar we zijn ons ervan bewust dat er nog veel werk is aan de winkel om ieder kind een warme en veilige thuis te bieden: één kind op tien in de wereld groeit nog steeds op zonder de liefdevolle zorg van een familie. In totaal zijn dat 220 miljoen kinderen. In België is dit 1 op 25.

We willen onze acties voor kinderen, families en gemeenschappen in België en in de wereld dan ook versterken. Maar dat kunnen we niet alleen! Jullie steun is daarbij heel belangrijk!

Ons "70 jaar impactrapport"

Lees de volledige impact van 70 jaar werk hier:


Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter