Over SOS Kinderdorpen

Volg de online module rond trauma-sensitieve zorg

02/11/2021 - Omdat kinderen een veilige plek nodig hebben om op te groeien, bieden we een gratis online vorming aan rond trauma-sensitieve zorg voor kinderen die opgroeien in een jeugdhulpvoorziening. Deze algemene bewustzijnsverhogende opleiding is bedoeld voor mensen die in aanraking komen met kinderen en jongeren in de residentiële jeugdhulpverlening (leerkrachten, sportcoaches, leiders van jeugdbewegingen, advocatenkantoren, rechters in de familie- en jeugdrechtbank, hulpverleners...).

Hug_Katerina-Ilievska_1005

© Katerina Ilievska

Wat is het doel van de online vorming? 

 Doel van de opleiding is om inzicht te geven in trauma, de impact die trauma kan hebben op het leven van kinderen en jongeren, en manieren om kinderen en jongeren die trauma hebben ervaren, te ondersteunen.

De opleiding maakt deel uit van een breder door de EU gecofinancierd project met de naam “Een veilige plek om groot te worden: plaats geven aan traumasensitieve zorg voor kinderen.” Met dit project willen we professionals in de zorg handvaten aanreiken, zodat eventuele trauma’s de nodige aandacht krijgen in de dagelijkse begeleiding en kinderen zich ondersteund voelen in het verwerken ervan. 

Hoe volg je de vorming?

  • Registreer je eerst op het platform Childhub via deze link.
  • Nadien kan je de vorming hier volgen of via onderstaande knop.
  • De vorming bestaat uit zes modules. Iedere module duurt ongeveer 40 minuten. Pas nadat je de eerste twee modules hebt afgewerkt, krijg je toegang tot de volgende vier.
    • Module 1: Begrijpen wat trauma en traumasensitieve praktijken betekenen voor kinderen en jongeren in de residentiële jeugdhulpverlening.
    • Module 2: Begrijpen hoe negatieve ervaringen en trauma kinderen en jongeren met een jeugdhulpervaring kunnen beïnvloeden.
    • Module 3: Kinderen en jongeren met traumatische ervaringen en een jeugdhulpervaring begeleiden.
    • Module 4: Werken met gezinnen waarin trauma speelt.
    • Module 5: Niet-begeleide minderjarige vluchtelingen en migranten die van hun ouders zijn gescheiden ondersteunen.
    • Module 6: Kinderen met een beperking of psychische problemen die trauma hebben ervaren.

Vragen? 

Contacteer collega Adeline Puerta, coördinator van het project via adeline.puerta@sos-kinderdorpen.be of op het nummer 02 639 09 70.


De inhoud van deze pagina vertegenwoordigt alleen de mening van de auteur en is uitsluitend diens verantwoordelijkheid. De Europese Commissie aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor het gebruik van de informatie die zij bevat.



Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter