Positief opvoeden

Tips voor gedeeld ouderschap

03/11/2020 - Gedeeld ouderschap kan uitdagend zijn. Zeker als mama, papa, oma of bompa er verschillende opvoedstijlen op nahouden. De ene ziet het zus, de andere zo. Expert An De Winter heeft een aantal tips om van co-ouderschap iets moois te maken.

Bosnia-Herzegovina_CV Sarajevo_Katerina-Ilievska_3433 (1) kopie

“Uiteindelijk willen jullie allebei het allerbeste voor de kinderen.”

An De Winter

Elkaar vertrouwen in de zorg

Wanneer ouders samenwonen, kunnen ze hun visies op opvoeden thuis samenbrengen in één opvoedingscultuur. Maar wat als mama en papa uit elkaar gaan?

“Verschillende opvoedingsstijlen zijn helemaal oké. Kinderen ondervinden daar eigenlijk weinig problemen door. Ook op school of bij oma en opa zijn er soms andere afspraken dan thuis,” aldus An. “Na een scheiding raak je natuurlijk wel voor een stuk de controle over de opvoeding kwijt. Je zal soms voelen dat de aanpak van de ander je niet ligt. Door over verschillen te praten ga je elkaar uiteindelijk beter gaan begrijpen. Want er schuilt vaak veel liefde en goede intentie achter. Uiteindelijk willen jullie allebei het allerbeste voor de kinderen. Dat inzicht verbindt.”


Laat kinderen voelen dat ze niet hoeven te kiezen

Voor kinderen wordt het moeilijker als ze het gevoel krijgen dat ze moeten kiezen tussen mama en papa. Mag ik papa wel graag zien als ik bij mama ben? Laat je kinderen voelen: het is écht oké om papa én mama graag te zien. Én ook plusmama, en muti en… Want opvoeden, dat doe je samen.

"Kinderen verlangen eigenlijk gewoon naar samen dingen doen met mama en papa."

An De Winter

Opvoeden is geen wedstrijd

Uiteraard wil je de allerbeste ouder zijn voor je kind. Maar je hoeft je co-ouder niet te overtreffen. Ook niet met mooie cadeaus of verre reizen. Het goede nieuws is dat we als kind biologisch gezien verbonden zijn met onze ouders.

“Het is een onlosmakelijke band, die niet is uit te drukken in cadeaus of beloningen. Net zoals bij straffen kom je bij beloningen of cadeaus trouwens vaak op een punt dat het niet meer houdbaar is. Het moet steeds groter, mooier, duurder, meer…” aldus An. “Terwijl kinderen eigenlijk gewoon verlangen naar samen dingen doen met mama en papa.”


Starten met praktische afspraken

Bij co-ouderschap begint alles met een aantal duidelijke praktische afspraken. Wie haalt de kinderen op van school? De dansles? Door met elkaar te communiceren, toon je ook dat je het belangrijk vindt dat de ander blijft deelnemen in het ouderschap.


Ruimte voor gevoelens

Er gaat soms veel verdriet vooraf aan gedeeld ouderschap, zoals bij een echtscheiding of een uithuisplaatsing. Plots ben je niet meer partner van, of word je uit het ouderschap ontzet. Dat verdriet mag je uitleggen, op kindermaat: “Dit is de situatie, maar als mama en papa blijven we er wel samen voor je zijn”.

“Naar de kapper gaan met de kinderen? Niet zonder de ouders te betrekken!”

“Gedeeld ouderschap is ook een belangrijk thema in onze Simbahuizen. De kinderen wonen bij de Simba-ouders, maar keren soms een woensdagnamiddag of een weekend terug naar huis. Tussen de ouders groeit wederzijds vertrouwen. Er wordt soms gediscussieerd. Draag jij zorg voor mijn kind zoals ik dat wil? Heb jij voldoende opvoedingsvaardigheden? Met ons pedagogisch team bieden we intensieve ondersteuning. Het doel is dat de kinderen op een dag terug naar huis kunnen.”

“Naar de kapper gaan met de kinderen? Dat doen we niet zonder de ouders te betrekken. Dat lijkt iets banaals, maar je geeft ouders wel respect en erkenning in hun ouderrol”, besluit An de Winter, pedagogisch adviseur bij de Simbahuizen.

Tips voor gedeeld ouderschap:

  1. Vertrouw je co-ouder: jouw manier is niet de enige.
  2. Laat je kinderen voelen dat het écht oké is om papa én mama graag te zien.
  3. Het is geen wedstrijd: opvoeden doe je samen.
  4. Goede afspraken maken goede vrienden.
  5. Geef ruimte aan verdriet of angst.

Voel je dat er iets niet klopt in de omkadering van je kind? Ben je bang dat hij of zij ergens niet veilig is? Blijf er niet mee zitten! Praat erover met een vrijwilliger van Tele-Onthaal of hulplijn 1712 en zoek samen naar een oplossing.

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter