• Home
  • 8 op 10 kinderen in onze Belgische projecten groeien samen op met broers of zussen

Families in België

8 op 10 kinderen in onze Belgische projecten groeien samen op met broers of zussen

Al meer dan 50 jaar vangen we in België kinderen op die niet meer bij hun ouders kunnen opgroeien. Onder hen ook veel kinderen uit hetzelfde gezin: bijna 80% van de kinderen in onze Belgische projecten groeien samen op met broers of zussen.

8 op 10 kinderen in onze Belgische projecten groeien samen op met broers of zussen

Lachen, babbelen, spelen of ruzie maken met broers of zussen is voor vele kinderen dagelijkse kost. Toch is dit niet vanzelfsprekend: sommige kinderen hebben niet het geluk om zorgeloos op te groeien bij hun ouders. En dan loopt het soms mis.

Broers en zussen worden te vaak van elkaar gescheiden

De exacte cijfers zijn niet bekend, maar we weten uit de praktijk dat broers en zussen vandaag heel vaak van elkaar worden gescheiden. Maar tijdens moeilijke familiesituaties (uit huis plaatsing, verlies van naasten) kan net elkaars warmte en steun de pijn verlichten.

"Ze verliezen hun thuis, de nabijheid van hun ouders. Dat ze daarbij ook hun broer of zus verliezen, komt daar nog eens bovenop. Zo ontneem je kinderen net datgene wat hen rechthoudt in die moeilijke periode", vertelt Bernard de Vos, Kinderrechtencomissaris voor de Federatie Wallonië-Brussel.

Een unieke band

De band tussen broer en zus is heel belangrijk voor de gezonde ontwikkeling en groei van kinderen. Samenleven leert hen om te zorgen voor elkaar en anderen, om evenwichtige relaties aan te gaan, en om ieders grenzen te respecteren.

Broers en zussen delen ook dezelfde familiegeschiedenis, wat hun band versterkt: ze zijn er voor elkaar in goede en slechte momenten en de één kan de ander steun bieden waar nodig. Dat zorgt voor een sterk veiligheidsgevoel. Daarom is het essentieel dat zij onder hetzelfde dak kunnen opgroeien.

Onze acties voor broers en zussen

SOS Kinderdorpen wilt vermijden dat kinderen extra trauma’s oplopen door gescheiden te worden van hun broer of zus. Daarom bouwen wij mee aan het recente wetsvoorstel van Bernard De Vos. Wij pleiten dat de band tussen broers en zussen bij wet beschermd wordt, zodat ze niet zomaar van elkaar gescheiden kunnen worden.

De band tussen broer en zus is heel belangrijk voor de gezonde ontwikkeling en groei van kinderen.

Bernard de Vos

Al meer dan 50 jaar waken we erover om dit principe toe te passen in onze Belgische projecten. In ons SOS Kinderdorp Chantevent, dichtbij Marche-En-Famenne, maken we er een punt van dat broers en zussen onder hetzelfde dak kunnen opgroeien: 8 op 10 kinderen wonen er dan ook samen met hun broer of zus.

Ook in Hejmo, ons opvanghuis voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen, groeien 7 van ‘onze’ 9 jongeren op met hun broer of zus. Duizenden kilometers verwijderd van hun moederland, is deze band des te belangrijker.

Daarnaast ontwikkelen we ook een nieuw innovatief opvangprogramma voor de allerjongste kinderen tussen nul en drie jaar: de Simbahuizen. Het doel? Kinderen uit dezelfde gezinnen steeds vaker samen in een warme thuis laten opgroeien.

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter