In de kijker Families wereldwijd

Wat doet SOS Kinderdorpen in Oekraïne?

SOS Kinderdorpen ondersteunt al 20 jaar kinderen en families in moeilijkheden in Oekraïne. Sinds de start van het conflict bieden we opvang, noodhulp en begeleiding aan kinderen en families in de meest kwetsbare situaties, zowel in Oekraïne als in de omringende landen. Hieronder houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Romania_Hemeiusi_UkrainianRefugeeChildren_220308 (4) (1) (1)

Update 31 maart: onze noodhulp in cijfers

Ook onze Belgische projecten bieden steun:

 • Sinds een paar weken vangen we ook in België twee mama’s met vier kinderen op in onze Belgische projecten.
 • In ons opvanghuis Hejmo staan onze jongeren klaar, die op eigen, hartverwarmend initiatief woonruimten klaarstomen voor de komst van Oekraïense vluchtelingen.
 • We werken een ondersteuningsplan uit voor families in België die opvang bieden aan kinderen en gezinnen uit Oekraïne

Update 25 maart: een internationaal ondersteuningsnetwerk voor kinderen en families

Op woensdag kwamen nog eens 100 kinderen uit Oekraïne samen met hun begeleiders toe in onze opvangprojecten in Oostenrijk. Daarmee vangen we nu ruim 600 kinderen (al dan niet met familie/begeleiders/pleeggezinnen) op in een tiental verschillende landen, een internationaal ondersteuningsnetwerk. 

De kinderen groeiden op in diverse jeugdhulpvoorzieningen in Oekraïne en werden geëvacueerd door de Oekraïense ambassade in Oostenrijk, in samenwerking met de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Na een lange en moeilijke reis vinden ze nu samen met hun begeleiders een veilige en warme plek. 

Update 14 maart: noodhulp aan families in nood van start

 • Ondertussen konden we 234 kinderen uit Oekraïne evacueren en veilig opvangen in onze opvangprojecten in Polen, Roemenië, Tsjechië en andere Europese landen. Dat zijn zowel kinderen die opgroeiden in diverse instellingen in Oekraïne als kinderen uit onze eigen projecten die samen met hun SOS pleeggezin geëvacueerd werden. 
 • Samen met twee partnerorganisaties voorzagen we meer dan 60.000 personen van voedsel, non-foodartikelen, hygiënische middelen en boden we veilig onderdak aan vluchtelingen die zich nog in Oekraïne bevinden.
 • 200 gezinnen vanuit onze programma's in Loegansk ontvingen basishulp zoals voedsel, hygiëneproducten en water via vouchers. Komende week ontvangen opnieuw 1.000 gezinnen steun in deze vorm.

Eén van onze medewerkers aan de Pools-Oekraïense grens

Update 8 maart: veilige evacuatie van SOS families en kinderen uit instellingen

Sinds de eerste week ondernemen onze SOS-teams in Oekraïne en buurlanden actie om kinderen en gezinnen die getroffen zijn door de oorlog te helpen. Dit zowel via directe steun als in de vorm van meer duurzame hulp. 

 

 • Veiligheid van SOS gezinnen 

Onze teams ter plaatse evacueerden meer dan 100 SOS kinderen en pleeggezinnen naar Polen en Roemenië. Onze Poolse en Roemeense collega’s verwelkomden de kinderen warm en bieden hen veilig onderdak in onze kinderdorpen. Sommige opvanggezinnen bevinden zich nog in Oekraïne. Onze prioriteit blijft de veiligheid en het mentaal welzijn van al deze kinderen en hun gezinnen te garanderen, zowel binnen als buiten Oekraïne. 

 • Noodhulp voor kinderen - en gezinnen - in de meest kwetsbare situaties 

In samenwerking met lokale partnerorganisaties doen we er alles aan om voeding, basismiddelen en psychosociale hulp te bieden aan gezinnen in moeilijkheden. Daarnaast richten we ons ook op kinderen die bij een pleeggezin, verre familie of instelling opgroeien, niet gelinkt aan onze projecten.  

Oekraïne telt meer dan 160 000 kinderen die opgroeien zonder ouderlijke zorg. Zij wonen vaak in verschillende types van alternatieve zorg. Daarvan groeien 98 000 kinderen op in instellingen zoals weeshuizen en internaten, en het zijn deze kinderen die het meeste gevaar lopen. Want tijdens gevechten en bombardementen zijn er soms geen volwassenen aanwezig om voor hen te zorgen en hen te beschermen. Vluchten kunnen ze vaak niet en ze hebben weinig toegang tot basismiddelen. Onze teams ter plaatse zien de ondersteuning rond veel van deze kinderen steeds dunner worden, omdat begeleiders en vrijwilligers op de vlucht moesten. We doen wat we kunnen om de veiligheid van kinderen, samen met lokale partners, te waarborgen.  

 • Familieversterking op lange termijn  

In de toekomst gaan we samenwerken met partners om getroffen gezinnen te steunen bij het heropbouwen van hun levens. 

Een Oekraïense familie opgevangen in een van onze kinderdorpen in Roemenië.

"We voelen ons machteloos en willen dat deze oorlog zo snel mogelijk stopt. Onze prioriteit is om zoveel mogelijk kinderen te beschermen als we kunnen. We willen dat zij zonder haat kunnen opgroeien. Ik sta ook in contact met SOS Kinderdorpen in Rusland en Wit-Rusland. Wij staan aan dezelfde kant: de kant van de kinderen.”

Serhii Lukashov, Directeur van SOS Kinderdorpen in Oekraïn

Update 25 februari: eerste kinderen geëvacueerd uit Loegansk

Onze teams ter plaatse kwamen meteen in actie:

 1. Veiligheid van SOS families
  We evacueerden 99 kinderen en SOS pleegouders uit Loegansk. De veiligheid van onze SOS families blijft onze eerste prioriteit.
 2. Noodhulp aan families in moeilijkheden
  We bereiden een noodhulpprogramma voor om families die nergens heen kunnen te steunen met voeding, water, medische zorg, psychosociale steun, materiële hulp en hygiëne.

20 jaar ter plaatse: directe steun aan 2100 kinderen, jongeren en ouders

SOS Kinderdorpen organiseert in Oekraïne zo'n 25 pleeggezinnen die samen opvang bieden aan 120 kinderen die niet meer bij hun ouders terecht kunnen. Een deel daarvan situeert zich in Loegansk en werd net voor de escalatie van het conflict geëvacueerd naar het westen. De veiligheid van deze kinderen en families is ons eerste prioriteit! 

Via familieversterkende programma's in Loegansk en Kiev helpen we 640 volwassenen om hun oudervaardigheden en economische situatie te versterken. Zodat zij duurzaam voor hun kinderen kunnen blijven zorgen. Zo bereiken we goed 920 kinderen. 

In het Oosten van Oekraïne bieden we ook noodhulp voor families die al jarenlang worstelen met het aanslepende conflict. De economische gevolgen daarvan zijn enorm. Zo bereiken we nog eens 140 volwassen en 250 kinderen met directe steun zoals voeding, materiële hulp en psychosociale zorg. 

Hulp is meer dan ooit nodig

Kinderen en families in Oekraïne hebben onze hulp nu meer dan ooit nodig. Met een gift geeft u onze teams ter plekke de middelen om te helpen waar ze kunnen:

 • Met 40 euro schenk je een familie een basis aan levensmiddelen om deze crisis door te komen.
 • Met 50 euro bied je psychosociale ondersteuning aan kinderen en ouders met traumatische ervaringen.
 • Met 100 euro zorg je mee voor veilige opvang voor geëvacueerde SOS families.

Help kinderen die er alleen voor staan opgroeien in een warme en veilige thuis

Word meter of peter