In de kijker Families wereldwijd

Wat doet SOS Kinderdorpen in Oekraïne?

25/08/2022 - SOS Kinderdorpen ondersteunt al 20 jaar kinderen en families in moeilijkheden in Oekraïne. Sinds de start van het conflict bieden we opvang, noodhulp en begeleiding aan kinderen en families in de meest kwetsbare situaties, zowel in Oekraïne als in de omringende landen. Hieronder houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Romania_Hemeiusi_UkrainianRefugeeChildren_220308 (4) (1) (1)

Update van 25 augustus: 6 maanden noodhulp in Oekraïne

Zes maanden na de oorlog in Oekraïne blijft de situatie er uiterst instabiel en onveilig. Het conflict vernielde essentiële voorzieningen en dwong miljoenen inwoners op de vlucht, op zoek naar een veilig onderkomen. Dankzij de golf van solidariteit konden we met SOS Kinderdorpen in Oekraïne en doorheen Europa steun bieden, ook in België.

Onze meest recente acties in Oekraïne

Sinds het begin van de oorlog startte SOS Kinderdorpen Oekraïne verschillende noodhulpprogramma’s op:

 • Evacuatie van Oekraïense pleeggezinnen
 • Steun aan ontheemde gezinnen binnen Oekraïne
 • Mentaal welzijnsprogramma en psychosociale steun
 • Zomerkamp voor ontheemde kinderen
 • Sociale centra voor families in moeilijkheden
 • Financiële steun of vouchers voor voedingsmiddelen
 • Steun aan ernstig getraumatiseerde kinderen
 • Steun aan de medewerkers van SOS Kinderdorpen Oekraïne
 • Beleidswerk om de rechten van kinderen te verdedigen in dit conflict

© Viktoria Gudova

Twee programma’s in de spotlights

 • Steun aan ontheemde gezinnen in Kiev

SOS Kinderdorpen Oekraïne biedt noodhulp aan gevluchte gezinnen binnen Oekraïne en families die geraakt zijn door de oorlog. De steun in de regio Kiev blijft één van onze prioriteiten, maar hierbovenop bieden partners en SOS collega’s ook hulp aan in negen nieuwe regio’s in het westen, oosten en centrum van Oekraïne.


 • Noodhulpcentrum in Poltava

Onze programma’s en bureaus in de regio Loehansk moesten sluiten wegens de quasi totale Russische bezetting van de regio. Het personeel van het programma in Loehansk wordt op dit ogenblik geëvacueerd naar veiligere zones. Ze plannen de opstart van een nieuw noodhulpcentrum in de relatief veilige regio Poltava.

Onze meest recente acties in Europa en in België

SOS Kinderdorpen bood in 14 Europese landen onderdak en ondersteuning aan bijna 4 400 mensen die vluchtten uit Oekraïne. Ook in België zijn er verschillende acties op poten gezet:

 • We openen een kindvriendelijke ruimte in Leuven

We openen binnenkort onze eerste kindvriendelijke ruimte voor Oekraïense vluchtelingen. Het wordt een plek voor kinderen om te spelen, maar daar stopt het niet bij. De ruimte stimuleert hen om verschillende vaardigheden te ontwikkelen, kan stress verminderen en biedt de kinderen tegelijkertijd een helende en veilige omgeving.

 • We ondersteunen opvanggezinnen in Marche-en-Famenne

We startten in de regio Marche-en-Famenne met een nieuw project om ondersteuning te bieden aan opvanggezinnen van Oekraïense vluchtelingen. Een klinisch psychologe en een Oekraïense collega gaan bij verschillende opvanggezinnen langs en werken op maat rond relaties, communicatie, wederzijds begrip...

 • We vangen twee Oekraïense gezinnen op in ons Belgisch kinderdorp

Ons SOS Kinderdorp in Chantevent vangt sinds midden maart twee Oekraïense mama’s op tesamen met hun kinderen.

Update 8 juni: Opvang, begeleiding en noodhulp blijven broodnodig

Na ruim drie maand oorlog hebben 24 miljoen mensen in Oekraïne nood aan humanitaire hulp. 6,8 miljoen Oekraïners vluchtte naar het buitenland. Nog eens 8 miljoen zijn op de vlucht in eigen land. Een overzicht van de hulp van SOS Kinderdorpen in Oekraïne en daarbuiten: 

 • Evacuatie van kwetsbare gezinnen

We verzorgden de evacuatie van 112 pleeggezinnen, SOS families en andere kwetsbare gezinnen naar veilige buurlanden. 

 • Opvang van gezinnen en kinderen op de vlucht

In een tiental landen vangen onze diverse Europese collega's ruim 600 kinderen op, waarvan velen samen met hun gezin of pleegouders op de vlucht zijn. 

 • Humanitaire hulp aan interne vluchtelingen

in een consortium met zes partnerorganisaties blijven we noodopvang, voeding en andere noodhulp bieden aan een groot aantal interne vluchtelingen (Internally Displaced People).

Oekraïense families die we opvangen in één van onze kinderdorpen in Roemenië © Katerina Ilievska

 • Psychosociale steun voor oorlogstrauma

In vijf locaties in Lviv en Zakarpatia bieden onze psychologen psychosociale ondersteuning rond oorlogstrauma voor families en kinderen in kwetsbare situaties.

 • Cash ondersteuning 

Meer dan 2.000 mensen ontvingen een bedrag van 2200 Oekraïense Grivna (ongeveer 70 euro) cash ondersteuning via de Multipurpose Cash Procedure.

 • Opening van drie sociale centra

Op drie plaatsen in Oekraïne (Uzhgorod, Chernihiv en Dnipro) openden onze teams in Oekraïne sociale centra die families in kwetsbare situaties divers ondersteunen, van recreatieve activiteiten tot noodhulp tot psychosociale steun. 

 • Beleidswerk

We blijven pleiten voor een overgang van institutionele zorg voor kinderen naar meer familiale opvang die beter aansluit bij de noden van kinderen. In de heropbouw van het land zal dit één van onze centrale actiepunten worden. 

Noodhulppakketten die in een consortium met zes partnerorganisaties worden uitgedeeld © Viktoria Gudova

Update 31 maart: onze noodhulp in cijfers

© Katerina Ilievska

Ook onze Belgische projecten bieden steun:

 • Sinds een paar weken vangen we ook in België twee mama’s met vier kinderen op in onze Belgische projecten.
 • In ons opvanghuis Hejmo staan onze jongeren klaar, die op eigen, hartverwarmend initiatief woonruimten klaarstomen voor de komst van Oekraïense vluchtelingen.
 • We werken een ondersteuningsplan uit voor families in België die opvang bieden aan kinderen en gezinnen uit Oekraïne

Update 25 maart: een internationaal ondersteuningsnetwerk voor kinderen en families

Op woensdag kwamen nog eens 100 kinderen uit Oekraïne samen met hun begeleiders toe in onze opvangprojecten in Oostenrijk. Daarmee vangen we nu ruim 600 kinderen (al dan niet met familie/begeleiders/pleeggezinnen) op in een tiental verschillende landen, een internationaal ondersteuningsnetwerk. 

De kinderen groeiden op in diverse jeugdhulpvoorzieningen in Oekraïne en werden geëvacueerd door de Oekraïense ambassade in Oostenrijk, in samenwerking met de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Na een lange en moeilijke reis vinden ze nu samen met hun begeleiders een veilige en warme plek. 

Update 14 maart: noodhulp aan families in nood van start

 • Ondertussen konden we 234 kinderen uit Oekraïne evacueren en veilig opvangen in onze opvangprojecten in Polen, Roemenië, Tsjechië en andere Europese landen. Dat zijn zowel kinderen die opgroeiden in diverse instellingen in Oekraïne als kinderen uit onze eigen projecten die samen met hun SOS pleeggezin geëvacueerd werden. 
 • Samen met twee partnerorganisaties voorzagen we meer dan 60.000 personen van voedsel, non-foodartikelen, hygiënische middelen en boden we veilig onderdak aan vluchtelingen die zich nog in Oekraïne bevinden.
 • 200 gezinnen vanuit onze programma's in Loegansk ontvingen basishulp zoals voedsel, hygiëneproducten en water via vouchers. Komende week ontvangen opnieuw 1.000 gezinnen steun in deze vorm.

Eén van onze medewerkers aan de Pools-Oekraïense grens © Katerina Ilievska

Update 8 maart: veilige evacuatie van SOS families en kinderen uit instellingen

Sinds de eerste week ondernemen onze SOS-teams in Oekraïne en buurlanden actie om kinderen en gezinnen die getroffen zijn door de oorlog te helpen. Dit zowel via directe steun als in de vorm van meer duurzame hulp. 

 

 • Veiligheid van SOS gezinnen 

Onze teams ter plaatse evacueerden meer dan 100 SOS kinderen en pleeggezinnen naar Polen en Roemenië. Onze Poolse en Roemeense collega’s verwelkomden de kinderen warm en bieden hen veilig onderdak in onze kinderdorpen. Sommige opvanggezinnen bevinden zich nog in Oekraïne. Onze prioriteit blijft de veiligheid en het mentaal welzijn van al deze kinderen en hun gezinnen te garanderen, zowel binnen als buiten Oekraïne. 

 • Noodhulp voor kinderen - en gezinnen - in de meest kwetsbare situaties 

In samenwerking met lokale partnerorganisaties doen we er alles aan om voeding, basismiddelen en psychosociale hulp te bieden aan gezinnen in moeilijkheden. Daarnaast richten we ons ook op kinderen die bij een pleeggezin, verre familie of instelling opgroeien, niet gelinkt aan onze projecten.  

Oekraïne telt meer dan 160 000 kinderen die opgroeien zonder ouderlijke zorg. Zij wonen vaak in verschillende types van alternatieve zorg. Daarvan groeien 98 000 kinderen op in instellingen zoals weeshuizen en internaten, en het zijn deze kinderen die het meeste gevaar lopen. Want tijdens gevechten en bombardementen zijn er soms geen volwassenen aanwezig om voor hen te zorgen en hen te beschermen. Vluchten kunnen ze vaak niet en ze hebben weinig toegang tot basismiddelen. Onze teams ter plaatse zien de ondersteuning rond veel van deze kinderen steeds dunner worden, omdat begeleiders en vrijwilligers op de vlucht moesten. We doen wat we kunnen om de veiligheid van kinderen, samen met lokale partners, te waarborgen.  

 • Familieversterking op lange termijn  

In de toekomst gaan we samenwerken met partners om getroffen gezinnen te steunen bij het heropbouwen van hun levens. 

Een Oekraïense familie opgevangen in een van onze kinderdorpen in Roemenië.

"We voelen ons machteloos en willen dat deze oorlog zo snel mogelijk stopt. Onze prioriteit is om zoveel mogelijk kinderen te beschermen als we kunnen. We willen dat zij zonder haat kunnen opgroeien. Ik sta ook in contact met SOS Kinderdorpen in Rusland en Wit-Rusland. Wij staan aan dezelfde kant: de kant van de kinderen.”

Serhii Lukashov, Directeur van SOS Kinderdorpen in Oekraïn

Update 25 februari: eerste kinderen geëvacueerd uit Loegansk

Onze teams ter plaatse kwamen meteen in actie:

 1. Veiligheid van SOS families
  We evacueerden 99 kinderen en SOS pleegouders uit Loegansk. De veiligheid van onze SOS families blijft onze eerste prioriteit.
 2. Noodhulp aan families in moeilijkheden
  We bereiden een noodhulpprogramma voor om families die nergens heen kunnen te steunen met voeding, water, medische zorg, psychosociale steun, materiële hulp en hygiëne.

© Marko Mägi

20 jaar ter plaatse: directe steun aan 2100 kinderen, jongeren en ouders

SOS Kinderdorpen organiseert in Oekraïne zo'n 25 pleeggezinnen die samen opvang bieden aan 120 kinderen die niet meer bij hun ouders terecht kunnen. Een deel daarvan situeert zich in Loegansk en werd net voor de escalatie van het conflict geëvacueerd naar het westen. De veiligheid van deze kinderen en families is ons eerste prioriteit! 

Via familieversterkende programma's in Loegansk en Kiev helpen we 640 volwassenen om hun oudervaardigheden en economische situatie te versterken. Zodat zij duurzaam voor hun kinderen kunnen blijven zorgen. Zo bereiken we goed 920 kinderen. 

In het Oosten van Oekraïne bieden we ook noodhulp voor families die al jarenlang worstelen met het aanslepende conflict. De economische gevolgen daarvan zijn enorm. Zo bereiken we nog eens 140 volwassen en 250 kinderen met directe steun zoals voeding, materiële hulp en psychosociale zorg. 

Hulp is meer dan ooit nodig

Kinderen en families in Oekraïne hebben onze hulp nu meer dan ooit nodig. Met een gift geeft u onze teams ter plekke de middelen om te helpen waar ze kunnen:

 • Met 40 euro schenk je een familie een basis aan levensmiddelen om deze crisis door te komen.
 • Met 50 euro bied je psychosociale ondersteuning aan kinderen en ouders met traumatische ervaringen.
 • Met 100 euro zorg je mee voor veilige opvang voor geëvacueerde SOS families.

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter