Positief opvoeden
25/11/2021 - 3 op 4 kinderen in de residentiële jeugdhulp wordt vóór uithuisplaatsing blootgesteld aan ernstig jeugdtrauma. Om deze kinderen te ondersteunen in de verwerking van traumatische ervaringen, ontwikkelden we samen met expertisecentrum CELCIS een praktische gids rond trauma-sensitieve zorg. De gids is bedoeld voor hulpverleners in de residentiële jeugdhulp en biedt hen handvaten om eventuele trauma’s te herkennen en kinderen te ondersteunen bij de verwerking van traumatische ervaringen.
Doel van de praktische gids is om hulpverleners te helpen om trauma te herkennen en begrijpen en de gevolgen ervan aan te pakken.
De gids maakt deel uit van een breder door de EU gecofinancierd project met de naam “Een veilige plek om groot te worden: plaats geven aan traumasensitieve zorg voor kinderen.” Met dit project willen we professionals in de zorg handvaten aanreiken, zodat eventuele trauma’s de nodige aandacht krijgen in de dagelijkse begeleiding en kinderen zich ondersteund voelen in het verwerken ervan.
Naast de gids ontwikkelden we ook een gratis online vorming rond trauma-sensitieve zorg. Deze vorming geeft een algemene introductie in trauma en is bedoeld voor mensen die in aanraking komen met kinderen en jongeren in de residentiële jeugdhulpverlening (leerkrachten, sportcoaches, leiders van jeugdbewegingen, advocatenkantoren, rechters in de familie- en jeugdrechtbank, hulpverleners...).
Als je deze gids gelezen hebt, dan...
De praktische gids bestaat uit acht hoofdstukken:
Kijk- en leestips en reflectievragen helpen je om hier verder over na te denken.
Als aanvulling op de praktische gids schreven we een appendix over cultuursensitief werken met niet-begeleide minderjarigen met een migratieachtergrond.
Deze praktische gids en de e-learning modules kwamen tot stand in samenwerking met de Federatie SOS Kinderdorpen Internationaal en het expertisecentrum Centre for Excellence for Children’s Care and Protection (CELCIS) van de universiteit van Strathclyde.
Contacteer collega Adeline Puerta, coördinator van het project via adeline.puerta@sos-kinderdorpen.be of op het nummer 02 639 09 70.
De inhoud van deze pagina vertegenwoordigt alleen de mening van de auteur en is uitsluitend diens verantwoordelijkheid. De Europese Commissie aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor het gebruik van de informatie die zij bevat.
Steun ons en help kinderen in nood!