Positief opvoeden

Ontdek onze praktische gids over trauma-sensitieve zorg

25/11/2021 - 3 op 4 kinderen in de residentiële jeugdhulp wordt vóór uithuisplaatsing blootgesteld aan ernstig jeugdtrauma. Om deze kinderen te ondersteunen in de verwerking van traumatische ervaringen, ontwikkelden we samen met expertisecentrum CELCIS een praktische gids rond trauma-sensitieve zorg. De gids is bedoeld voor hulpverleners in de residentiële jeugdhulp en biedt hen handvaten om eventuele trauma’s te herkennen en kinderen te ondersteunen bij de verwerking van traumatische ervaringen.

Blogpost traumagids (1)

Wat is het doel van deze praktische gids?

Doel van de praktische gids is om hulpverleners te helpen om trauma te herkennen en begrijpen en de gevolgen ervan aan te pakken.

De gids maakt deel uit van een breder door de EU gecofinancierd project met de naam “Een veilige plek om groot te worden: plaats geven aan traumasensitieve zorg voor kinderen.” Met dit project willen we professionals in de zorg handvaten aanreiken, zodat eventuele trauma’s de nodige aandacht krijgen in de dagelijkse begeleiding en kinderen zich ondersteund voelen in het verwerken ervan. 

Naast de gids ontwikkelden we ook een gratis online vorming rond trauma-sensitieve zorg. Deze vorming geeft een algemene introductie in trauma en is bedoeld voor mensen die in aanraking komen met kinderen en jongeren in de residentiële jeugdhulpverlening (leerkrachten, sportcoaches, leiders van jeugdbewegingen, advocatenkantoren, rechters in de familie- en jeugdrechtbank, hulpverleners...).

Wat leer je uit de gids?

Als je deze gids gelezen hebt, dan...

 • weet je waar je op kan letten om trauma te herkennen
 • leer je op zoek te gaan naar de oorzaak van gedrag
 • begrijp je de impact van traumatische ervaringen van kinderen op hun verdere leven
 • leer je hoe je in je dagelijkse werk met kinderen kan reageren zonder trauma te bevestigen
 • begrijp je de impact van trauma op hulpverleners en welke ondersteuning helpend kan zijn

Hoe is de gids opgebouwd?

De praktische gids bestaat uit acht hoofdstukken:

 1. Inleiding
 2. Beginselen die het uitgangspunt vormen voor de praktische gids
 3. Trauma in context plaatsen
 4. De menselijke reactie op trauma
 5. Complex trauma: wat is het en welke impact heeft het op de ontwikkeling van kinderen?
 6. Wat jongeren en personen die zorgen voor of werken met deze jongeren ons hebben verteld
 7. Traumasensitieve praktijken in de dagelijkse hulpverlening
 8. Zorgen voor hulpverleners: goede praktijken in de residentiële jeugdhulpverlening voortzetten

Kijk- en leestips en reflectievragen helpen je om hier verder over na te denken.

Als aanvulling op de praktische gids schreven we een appendix over cultuursensitief werken met niet-begeleide minderjarigen met een migratieachtergrond.

Deze praktische gids en de e-learning modules kwamen tot stand in samenwerking met de Federatie SOS Kinderdorpen Internationaal en het expertisecentrum Centre for Excellence for Children’s Care and Protection (CELCIS) van de universiteit van Strathclyde.

Vragen? 

Contacteer collega Adeline Puerta, coördinator van het project via adeline.puerta@sos-kinderdorpen.be of op het nummer 02 639 09 70.


De inhoud van deze pagina vertegenwoordigt alleen de mening van de auteur en is uitsluitend diens verantwoordelijkheid. De Europese Commissie aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor het gebruik van de informatie die zij bevat.Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter