• Home
  • Ruzies tussen broers en zussen: een cruciaal element in hun ontwikkeling?

Positief opvoeden

Ruzies tussen broers en zussen: een cruciaal element in hun ontwikkeling?

Heb je zelf kinderen? Of groeide je op met broers en zussen? Dan weet je dat ruzies en akkefietjes een dagelijks realiteit zijn in elk gezin. Ouders worden er soms hoorndol van, maar het is wel belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen. Waarom? Dat ontdek je hier.

broers vechten

Een unieke band

De band tussen broers en zussen is heel bijzonder. Anders dan ouder-kind relaties en anders dan vriendschappen. Het is als het ware een experimentele bubbel, die kinderen de gelegenheid biedt om inlevingsvermogen en empathie te ontwikkelen.

Al ruzieënd naar evenwichtige relaties

Volgens Muriel Meynckens-Fourez, expert in familietherapie en kinderpsychiatrie, is de relatie tussen broers en zussen “een ideale plek om grenzen af te toetsen, om je kracht te leren kennen en om solidariteit te ontwikkelen”. Het is een basis waar ze hun relaties met anderen op verder bouwen. En ruzie maken hoort daar onvermijdelijk bij.

Een voorbeeld: al ruziënd leren kinderen proefondervindelijk welk gedrag aanvaardbaar is en welk gedrag dat niet is. Ze leren welk effect hun acties hebben op anderen en hoe die andere reageert. En ze leren omgaan met conflicten. In tegenstelling tot relaties met bijvoorbeeld vrienden of vriendinnen, hoeven ze daarbij niet bang te zien dat ze een vriendje zullen verliezen. Want morgen is je broer nog steeds je broer, je zus nog steeds je zus. In die zin biedt de relaties tussen broers en zussen een gouden kans om te experimenteren met acties en reacties.

Al ruziënd leren kinderen proefondervindelijk welk gedrag aanvaardbaar is.

Muriel Meynckens-Fourez

Niet te snel tussenbeide komen

Ouders worden er soms wanhopig van, begrijpelijk! “Toch is het belangrijk om niet te snel tussenbeide te komen”, aldus Meynckens-Fourez. “De ruzie samen oplossen maakt integraal deel uit van het leerproces.” En als ze er samen uitgeraken, bouwt dat aan de kracht van hun relatie.

Dat is belangrijk, want op moeilijke momenten betekenen broers en zussen een belangrijke steun voor mekaar. Net daarom is het zo belangrijk om broers en zussen niet van elkaar te scheiden wanneer ze niet bij hun ouders kunnen opgroeien.

Broers en zussen hebben het recht om samen op te groeien

Toch gebeurt dat vandaag nog vaak. Omdat er vaak gewoon niet voldoende plaats is om meerdere kinderen samen op te vangen. Daarom pleiten wij voor een verandering in de wet die de band tussen broers en zussen officieel beschermt. Kinderrechtencommissaris voor de Federatie Wallonië-Brussel Bernard De Vos legt je dat hier in detail uit.

Vanuit SOS Kinderdorpen geloven we heel sterk in de kracht van broers en zussen. En we zorgen er zoveel mogelijk voor dat zij samen kunnen opgroeien, zowel in onze Belgische projecten als wereldwijd. Want ieder kind heeft het recht om samen met broers en zussen op te groeien, inclusief de vele ruzies die daarbij horen.

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter