• Home
  • Geef je Zakat deze Ramadan aan kinderen en families in nood

Geef je Zakat deze Ramadan aan kinderen en families in nood

Door jouw Zakat te schenken, help je deze Ramadan minderjarige vluchtelingen uit onder andere het Midden-Oosten, talibé-kinderen, evenals gezinnen in kwetsbare situaties die het het hardst nodig hebben. Bij SOS Kinderdorpen geloven we dat geen enkel kind alleen mag opgroeien. Toch is dit wereldwijd nog steeds de realiteit voor meer dan 220 miljoen kinderen. Oorlog, armoede, hongersnood, natuurrampen en/of een gebrek aan een sociaal vangnet zorgen ervoor dat ouders soms (tijdelijk) niet in staat zijn om voor hun kinderen te zorgen. SOS Kinderdorpen zet zich in om kinderen en gezinnen in nood een veilige plek en veilige relaties te bieden, in België en meer dan 130 andere landen.

Help kinderen en families in nood met jouw Zakat 

De nood aan hulp is groter dan ooit. Crisissen overspoelen de wereld en kinderen en families in kwetsbare situaties dragen de zwaarste lasten.

Zo moest in mei 2024 het SOS Kinderdorp in Rafah, Palestina, worden geëvacueerd. Het toenemende geweld maakte het dorp onveilig voor de kinderen. In een tijdelijk opvangcentrum krijgen ze nu essentiële zorg: voedzame maaltijden, medische hulp en mentale ondersteuning.

Vandaag is er niets meer over van het kinderdorp in Rafah. Het geweld heeft kinderen van hun ouders gescheiden en hen beroofd van een plek die ooit hun thuis was. Het enige wat overblijft, zijn de trauma's die ze een leven lang met zich meedragen.

Alle kinderen, waar ze ook zijn, hebben recht op een stabiele en zorgzame omgeving. Door jouw Zakat te doneren, zorg je mee voor:

  • essentiële voeding
  • onderwijs
  • een stabiele en zorgzame omgeving
  • psychosociale ondersteuning die traumasensitief is.

Voor wie is Zakat? 

De zakaat is alleen voor (1) de armen en (2) de behoeftigen en voor hen (3) die bij de inzameling ervan belast zijn en voor hen (4) van wie de harten verzoend worden en voor (5) (het vrijkopen van) de slaven en voor (6) hen die schulden hebben en (7) om uit te geven voor Allah’s zaak en voor (8) de (behoeftige) reiziger: (dit is) een verplichting van Allah. En Allah is Alwetend, Alwijs. 

Lees hieronder hoe jij kinderen in nood kan helpen door jouw Zakat te doneren. 

Opvanghuis Hejmo voor niet begeleide minderjarige nieuwkomers

Meer dan 2.500 minderjarige nieuwkomers verblijven zonder hun ouders in opvanginitiatieven in België. Velen onder hen hebben moeilijke omstandigheden gekend, voor, tijdens of na hun aankomst in België. Sinds 2016 biedt SOS Kinderdorpen in ons opvanghuis Hejmo in Kessel-Lo (Leuven) kleinschalige en warme zorg voor jonge nieuwkomers die zonder hun ouders in België verblijven.

Dit project kadert in een internationale reactie op de vluchtelingencrisis. We vangen jongeren op uit verschillende landen. Wereldwijd helpt SOS Kinderdorpen International vluchtelingen uit onder andere Syrië, Libanon, Oost-Europa, de Balkan en verschillende landen in West-Europa. We doen dat vanuit de overtuiging dat ieder kind een opvang en begeleiding in overeenstemming met hun fundamentele rechten verdient.

Lees hier meer over opvanghuis Hejmo.

Hejmo Plus

Hejmo Plus vormt een aanvulling op ons opvanghuis Hejmo, waar jongeren tussen tien en achttien jaar een warme en veilige thuis vinden. Door naast opvanghuis Hejmo ook kleinschalige wooneenheid Hejmo Plus te openen, hopen we de overgang naar zelfstandigheid meer stapsgewijs te laten verlopen en een zorgcontinuüm te creëren dat beter aansluit bij de noden van jongeren.

Lees hier meer over Hejmo Plus.

Veiligheid, rechten en kansen voor talibé-kinderen

In Senegal zijn er meer dan 100.000 talibé-kinderen: dat zijn kinderen die in een ‘daara’ opgroeien, een soort van religieus internaat. Ze leven er onder de hoede van een koranmeester die verantwoordelijk is voor de opvoeding van een 40-tal kinderen. Door het gebrek aan financiële middelen moeten de talibé-kinderen vaak bedelen om in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Velen worden blootgesteld aan gevaren zoals geweld of misbruik en groeien op in ongezonde levensomstandigheden.

SOS Kinderdorpen wil ervoor zorgen dat talibé-kinderen in een veilige omgeving opgroeien die hen toekomstperspectieven biedt. Dat doen we door:  

  • de levensomstandigheden in de daara’s te verbeteren 
  • het recht op onderwijs en gezondheid te verankeren 
  • lokale kindbeschermingscomités te versterken 
  • te pleiten voor een sterker wettelijk kader dat talibé-kinderen bescherming biedt

Lees hier hoe we de levensomstandigheden van talibé-kinderen verbeteren.

Steun SOS Kinderdorpen: kinderen over de hele wereld hebben iemand zoals jij nodig

Wereldwijd richt SOS Kinderdorpen zich op het bieden van veilige plekken en relaties aan kinderen en families die dit door omstandigheden zijn kwijtgeraakt. 

Ook jij kunt bijdragen. Alle kinderen, waar ter wereld ook, hebben recht op een stabiele en zorgzame omgeving.

SOS Kinderdorpen is actief in 138 landen, waaronder het Midden-Oosten, Oekraïne, Senegal, Togo, Congo en Burundi.

Doneer jouw Zakat en geef kinderen en gezinnen in nood de kans op een fijne Ramadan. 

Wat is Zakat? 

Zakat, ook wel Zakaat, betekent zuivering en groei. Binnen de Islam vormt Zakat de derde zuil van het geloof. De Islam is gebouwd op vijf zuilen, zonder één van de zuilen is de Islam niet compleet; de zuilen vormen de basis van het geloof. De Zakat is een jaarlijks verplichte daad van aanbidding. Moslims die vermogen bezitten, staan een deel van hun bezittingen af aan ontvangers die daarvoor zijn aangewezen. 

Wat is Zakat al-Fitr?  

Zakat al-Fitr is een speciale vorm van Zakat in de Ramadan. Iedere moslim betaalt aan het einde van de Ramadan Zakat-al Fitr, omdat de Ramadan hen eraan herinnert om vrijgevig en barmhartig te zijn. 

Waarom Zakat geven? 

Moslims geven Zakat omdat zij op deze manier hun plicht naar God, Allah, nakomen, en zij hiermee de armen helpen. De verplichting van Zakat maakt hun sociale leven hechter, doordat relaties tussen armen en rijken worden versterkt. Ook worden zij door het betalen van Zakat gereinigd van hebzucht en gierigheid en raken gewend aan gulheid en zorgen voor degenen die het minder goed hebben. 

Wie moet Zakat betalen? 

Iedere moslim moet Zakat betalen. Als je een vrij persoon bent en wanneer je één Islamitisch jaar in het bezit bent geweest van tenminste de Nisab, bereken en betaal je de Zakat. De Nisab is het minimale vermogen waarover je moet beschikken om de Zakat te betalen. In de Koran stelde de Profeet de Nisab gelijk aan 85 gram goud en 595 gram zilver. Hoeveel dat vandaag de dag is in euro’s, heeft het Zakaat Fonds berekend.  

Wanneer Zakat betalen? 

Elke moslim heeft een eigen Zakat jaar. Dit heeft te maken met de Nisab. Het Zakat jaar begint op de datum waarop het vermogen voor het eerst gelijk of hoger was dan de Nisab. Vanaf dat moment is het verplicht om Zakat te geven, bijvoorbeeld door een bedrag per maand te doneren aan een goed doel. 

Aan wie Zakat geven?  

SOS Kinderdorpen zorgt ervoor dat jouw Zakat terecht komt daar waar ondersteuning het hardst nodig is. We hebben een 100% zakat garantie en zijn actief in 138 landen. We geloven in de kracht van familie en zetten ons in om families te versterken en om kinderen die de ouderlijke zorg hebben verloren of dreigen te verliezen te ondersteunen. Dit als het gevolg van oorlog, armoede, hongersnood en/of natuurrampen. Meer dan 220 miljoen kinderen in de wereld staan er alleen voor en hebben dringend hulp nodig. Help hen door jouw Zakat aan SOS Kinderdorpen te geven. 

Hoe Zakat berekenen? 

Zakat is een belangrijke plicht in de Islam, waarbij moslims 2,5% van hun nettowaarde geven aan behoeftigen. Om zakat te berekenen, tel je al je bezittingen op en trek je eventuele schulden af. Dan neem je 2,5% van dat bedrag als zakat. Bijvoorbeeld, als je nettowaarde 10.000 euro is, zou je 2,5% daarvan nemen, wat neerkomt op 250 euro. Het gegeven geld wordt gebruikt om arme mensen en anderen in nood te ondersteunen, zoals kinderen en families geholpen door programma’s van organisaties zoals SOS Kinderdorpen. Bij twijfel kun je advies vragen aan een imam of een deskundige op dit gebied.

Kom bij ons team van maandelijkse gevers en vergroot je impact. Zorg mee voor veilige plekken en veilige relaties.

Ik word meter of peter