In de kijker Families in België

Zo gaan onze Belgische projecten om met de coronacrisis

25/03/2020 - Kinderen omkaderen in tijden van corona, dat betekent in onze Belgische projecten: structuur, structuur en nog eens structuur. En een goeie dosis creativiteit. En heeeel veel geduld. En doorzettingsvermogen. En een luisterend oor op tijd en stond. En een grooooot hart. 😄 Je hoort het: we zijn best trots op de manier waarop onze SOS ouders en begeleiders de kinderen in onze zorg omkaderen. Hieronder zetten we het mooiste van de afgelopen dagen op een rijtje.

Corona belgië chantevent

Lockdown-foto-dagboek

In ons SOS Kinderdorp Chantevent bij Marche-en-Famenne houden de kinderen een fotodagboek bij met hun emoties. Elke dag maken ze samen een foto die hun persoonlijke emotie of de sfeer in de groep tot leven brengt. Begeleidster Wivine: "Het is een poging om deze uitzonderlijke tijd te vereeuwigen. Zodat we ook binnen 50 jaar nog herinneringen overhouden aan deze irreële periode.

Het fotodagboek van de kinderen in ons SOS Kinderdorp Chantevent. Om privacyredenen houden we de namen en gezichten van de kinderen onherkenbaar.

Beeldende kunstenaars

In ons opvanghuis Hejmo in Leuven toverden de jongeren zichzelf om tot solidaire kunstenaars. Ze maakten tekeningen voor een aantal bejaarde buurtbewoners. Onze vrijwilligster Greet, thuisverpleegster van beroep, overhandigde de tekeningen aan de buurtbewoners, die er zeer opgetogen mee waren. 

Spelend leren met de allerkleinsten

De allerkleinsten onder ons stellen zich nog iets minder vragen over de hele toestand van vandaag. Maar wat bij onze Simbahuizen wel heel erg doorweegt, is het gemis van de ouders. We proberen het zoveel mogelijk op te vangen met skypen en bellen, maar er gaat natuurlijk niets boven een knuffel in levende lijve. En ondertussen bieden onze Simba-ouders spelletjes en activiteiten aan om al spelend te leren, binnen en buiten, knutselend en vervend. 

#Alleskomtgoed: regenbogen als internationaal symbool van hoop

Ook kinderen voelen de onrust, ervaren de stress en angst die het coronavirus verspreidt. Daarom tekenen kinderen overal in onze kinderdorpen in Europa deze regenbogen met de boodschap #alleskomtgoed. Het is voor iedereen uitgegroeid tot een internationaal symbool van hoop. Als je op zoek bent naar inspiratie voor je kinderen, dan is dit een hele mooie om te tekenen en voor je venster te hangen!

Niet enkel rozengeur en maneschijn

Alle voorbeelden hierboven tonen hoe onze SOS ouders en begeleiders inspelen op de veerkracht van kinderen om deze moeilijke periode door te komen. Maar natuurlijk is het niet enkel rozengeur en maneschijn.

  • Het samenleven, kort op mekaar en de héle dag door, zorgt onvermijdelijk voor spanningen
  • Het wegvallen van school, de vrienden, hobby's is een aanslag op het sociale leven van de kinderen.
  • En bovenal: het gemis van de familie. Want de kinderen mogen hun ouders nu meer dan vijf weken niet in levende lijve zien. En dat weegt op hun gemoed, op hun vertrouwen, op hun zijn. 

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter