Over SOS Kinderdorpen

Impactrapport 2020: 78.000 families versterkt

08/06/2021 - Als de oorspronkelijke familie voldoende veiligheid kan bieden, is dat de beste plaats voor een kind om op te groeien. Daarom ondersteunt SOS Children's Villages International 78000 families wereldwijd, zodat zij de zorg om hun kinderen duurzaam kunnen blijven garanderen. Tegelijkertijd versterken we de gemeenschappen rond die families, zodat er een sterk ondersteuningsnetwerk groeit rond kinderen en families in moeilijke situaties.

Mozambique FSP

Drie projecten in de kijker

België: families samenhouden en herenigen 

Ons project "Le Séquoia", dat deel uitmaakt van het SOS Kinderdorp Chantevent, ondersteunt 19 families met het versterken van hun oudervaardigheden en het creëren van een veilige omgeving voor hun kinderen. Zo konden 46 kinderen blijven opgroeien binnen de veiligheid van hun eigen familie.  

Als de situatie thuis niet meer veilig is, dan bieden onze Simbahuizen tijdelijk opvang in een familiaal en warm kader dat hun ontwikkeling ten goede komt. Tegelijkertijd werken we samen met de ouders aan positieve verandering, zodat we de familie zo snel mogelijk terug samen kunnen brengen. Zo begeleiden we met onze Simbahuizen in 2020 6 families, goed voor 11 kinderen. 

In de video hieronder ontdek je hoe Tina, één van onze Simba-ouders, samenwerkt met de mama van de kinderen die ze opvangt. Met één gemeenschappelijk doel voor ogen: de kinderen opnieuw een warme en veilige thuis bieden. 

DR Congo en Burundi: versterking van families en gemeenschappen met het project Ŝanĝo

Met het project Ŝanĝo creëren we samen met lokale organisaties en overheden een sterk ondersteuningsnetwerk voor families in drie gemeenschappen in Congo (Bukavu, Uvira en Walungu) en drie gemeenschappen in Burundi (Cibitoke, Gitega en Muyinga). We helpen 2089 individuele families aan een duurzame bron van inkomsten, door hen te  ondersteunen bij de ontwikkeling van hun opvoedings- en oudervaardigheden en bij het opzetten van hun eigen inkomensgenererende activiteiten. Dankzij deze steun kunnen zij hun kinderen zorg, onderwijs en een stabiele thuis geven, en op hun beurt andere families in hun gemeenschap ondersteunen.

In 2020: 

  • Maakten we 6 329 kinderen bewust van hun rechten en moedigden we hen aan om hun rechten te verdedigen.
  • moedigden we 39 gemeenschappen aan om kinderen en families in moeilijke situaties op een duurzame manier te beschermen

En nog veel meer

Ontdek al onze projecten en nog veel meer impact in ons impactrapport 2020

SOS Kinderdorpen België maakt deel uit van de federatie SOS Children’s Villages International. De cijfers hieronder reflecteren het bereik van deze internationale federatie in één oogopslag. Met de expertise van  onze 39 740 medewerkers vormen we een wereldwijd netwerk voor de opvang en begeleiding van kinderen en families.

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter