• Home
  • Ontdek hoe jouw steun in 2023 kinderen heeft geholpen om sterk op te groeien

In de kijker Over SOS Kinderdorpen

Ontdek hoe jouw steun in 2023 kinderen heeft geholpen om sterk op te groeien

In deze complexe, voortdurend veranderende wereld streven we ernaar om kinderen een veilige omgeving en veilige relaties te bieden, zodat ze sterk kunnen opgroeien. Bekijk ons impactrapport 2023 en ontdek hoe jij ons het afgelopen jaar hebt geholpen om dit te bereiken.

Impact 2023 photo_Nina Ruud

© Nina Ruud

1. We hebben 103.500 gezinnen ondersteund in 136 landen en gebieden

Als een gezin een veilige en warme omgeving kan bieden, is dat de beste plek voor een kind om op te groeien. Daarom steunen we gezinnen en gemeenschappen zodat ze hun kinderen duurzaam betere kansen kunnen bieden. In 2023 hebben we 896 families in Burundi en 597 families in DR Congo begeleid om sterker te worden.

Hieronder ontdek je de kerncijfers van onze federatie, SOS Children's Villages International, in 136 landen en gebieden:

2. We zorgden voor een veilige plek voor 148 kinderen in België

Bij SOS Kinderdorpen België weten we uit ervaring dat kinderen een veilige omgeving nodig hebben en mensen die altijd aan hun zijde staan om hen veiligheid, stabiliteit en steun te bieden. Dit is wat we systematisch proberen te bieden wanneer we onze opvang- en ondersteuningsprojecten voor kinderen en families ontwikkelen. In 2023 hebben we in België het volgende gerealiseerd:

  • 148 kinderen en jongeren zijn opgevangen en/of begeleid in Wallonië en Vlaanderen.
  • 23 kinderen en 24 jongeren die hun land hebben verlaten op zoek naar veiligheid, hebben een veilige omgeving gevonden.
  • We hebben preventief 22 gezinnen in moeilijkheden geholpen om hun opvoedingsvaardigheden te versterken via ons project Le Séquoia, zodat ze hun kinderen een stabiele en veilige omgeving kunnen blijven bieden.

3. We hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van een nieuwe opvangvorm in de jeugdhulp in Vlaanderen

Met de expertise uit ons pilootproject dat in 2018 van start ging, hebben we geholpen bij de introductie van een nieuwe zorgvorm in Vlaanderen: gezinshuizen. Een professionele gezinshuisouder zorgt voor drie kinderen in zijn of haar huis en biedt hen individuele aandacht en ondersteuning. Het behouden of herstellen van de relatie met de ouders staat centraal in dit werk

4. We hebben de nadruk gelegd op traumatische ervaringen bij kinderen

De kinderen die we ondersteunen in onze projecten hebben vaak complexe trauma’s opgelopen, waarvan de gevolgen jaren later nog doorwerken. Daarom zetten we ons in voor de ontwikkeling van trauma-sensitieve zorg in de jeugdhulp en voor een beter begrip en erkenning van traumatische jeugdervaringen door de samenleving. In 2023 hebben we het volgende verwezenlijkt:

  • FEBRUARI 2023: Met de hulp van overlevers van herhaald trauma in de kindertijd, deskundigen, de kunstenares Laura Nsengiyumva en de Stad Brussel, zijn we gestart met de ontwikkeling van een erkenningsplek voor overlevers van herhald trauma in de kindertijd.
  • APRIL 2023: Tijdens een workshop op een conferentie over complex trauma aan de Universiteit van Luik hebben we professionals die met kinderen en tieners werken bewust gemaakt van dit thema.
  • OKTOBER 2023: We hebben trainingen gegeven in traumagevoelige zorg aan professionals uit ons Belgische kinderdorp, ons Belgische familieversterkingsprogramma en 6 andere organisaties, met als doel een positieve impact te hebben op meer dan 1.100 kinderen.

5. We hebben meer dan 13.300 kinderen gesteund in 4 partnerlanden

We werken nauw samen met SOS Kinderdorpen in Burundi, de Democratische Republiek Congo, Senegal en Togo. Ons gezamenlijke doel is dat de teams in deze vier landen volledig in staat zijn om duurzame projecten zelfstandig te beheren, zodat elk kind kan opgroeien in een veilige omgeving. Samen hebben we:

  • 557 gezinnen in DR Congo en 896 gezinnen in Burundi ondersteund zodat zij oplossingen konden identificeren en ontwikkelen om te voldoen aan de behoeften van hun kinderen en hun toekomstperspectieven te verbreden.
  • 1.675 talibé-kinderen in Senegal gesteund. Deze kinderen groeien op in religieuze scholen genaamd daaras en worden vaak gedwongen om op straat te bedelen voor hun levensonderhoud. We hebben hen geholpen om hun levensomstandigheden te verbeteren en hen wiskunde- en Franse lessen aangeboden.
  • 1.014 aanstaande moeders in goede medische omstandigheden laten bevallen, dankzij ons Moeder- en kindhospitaal in Togo.

© Bjørn-Owe Holmberg

Enkel mogelijk dankzij jouw steun!

Dankzij jouw steun werken we dag na dag aan een wereld waarin geen enkel kind alleen moet opgroeien. Bedankt dat je ons helpt om een verschil te maken voor kinderen, in België en over de hele wereld!

“82% van elke euro die we uitgeven gaat rechtstreeks naar onze projecten”


Onze projecten worden georganiseerd in samenwerking en met de steun van deze partners.

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter