• Home
  • Vijf redenen waarom ook de kinderen in onze Belgische projecten een heerlijke vakantie verdienen

Families in België

Vijf redenen waarom ook de kinderen in onze Belgische projecten een heerlijke vakantie verdienen

Een deugddoende vakantie is voor ieder kind belangrijk. Waarom dat zo is, lees je hieronder. En wij zorgen er in onze Belgische projecten voor dat ook kinderen die niet bij hun ouders kunnen opgroeien zo'n vakantie krijgen!

Kinderen op schommel

1. Weg met de routine

We kennen het allemaal: de routine van het dagelijkse leven kan best zwaar wegen. Voor de kinderen die opgroeien in het Simbahuis (Liedekerke), Hejmo(Leuven) of het SOS Kinderdorp Chantevent (Marche-en-Famenne), is dat niet anders. De vakantie is de ideale moment om die routine te doorbreken. Minder stress, meer ruimte om aandacht te besteden aan zaken die we doorheen het jaar vergeten: onnozel doen, ongedwongen een praatje slaan, kampen bouwen, koekjes bakken... tijd om gewoon zorgeloos kind te zijn.

2. Nieuwe werelden ontdekken

De zomervakantie is hét moment om nieuwe werelden te ontdekken: op reis gaan, op kamp met de jeugdbeweging, spannende daguitstapjes... het hoort er allemaal bij. Ook kinderen die niet bij hun ouders kunnen opgroeien, verdienen die kansen. Voor hen zijn die ontdekkingen zelfs extra belangrijk: door hun moeilijke situatie thuis is hun leefwereld vaak eerder klein, omdat er weinig energie is om dit soort belevingen mogelijk te maken. Daarom proberen we er altijd voor te zorgen dat kinderen in onze projecten hun vakantie zinvol kunnen invullen.

3. Ruimte voor verveling

Al gaan we zeker niet overdrijven door de hele vakantie vol te boeken. Ook verveling is een belangrijk element in de vakantie van kinderen. Want dat is vaak een bron van creativiteit. Het is in de verveling dat we kunnen ontdekken wat we écht graag doen.

4. Andere setting, andere gedragspatronen

Die verandering van setting, van omgeving, van mensen, toont kinderen ook dat er verschillende manieren zijn om met elkaar om te gaan. Zeker voor kinderen die veel stress, frustratie en agressie kenden toen ze nog bij hun ouders woonden, kan dat een verrijking zijn en inspireren tot andere gedragspatronen.

5. Hechte banden smeden

Vakantie betekent ook meer tijd samen doorbrengen. Dat biedt de gelegenheid om hechte banden te smeden. Zowel tussen kinderen onderling als tussen kinderen en hun begeleider(s). Dat is belangrijk, want die vertrouwensband biedt hen de veilige basis om de wereld verder te ontdekken. Voor onze mensen die elke dag voor de kinderen zorgen, betekent dat ook: lange en vermoeiende dagen. Maar dat nemen we er graag bij :-).

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter