Over SOS Kinderdorpen
21/12/2021 - We hoopten op een terugkeer naar het 'normale leven', maar 2021 leefde opnieuw op het ritme van de coronacrisis. Ook voor de kinderen in onze zorg en onze pedagogische teams was corona de dominante factor. Toch konden we het afgelopen jaar, mede dankzij jullie steun, ook prachtige zaken realiseren. Ontdek hier de belangrijkste momenten van 2021.
Sinds 2018 vangen onze Simba-ouders twee tot vier kinderen op die tijdelijk niet bij hun ouders terecht komen. Ze vinden er de veilige en warme omgeving nodig voor een gezonde ontwikkeling. Tegelijkertijd gaan we intensief aan de slag met de ouders om de situatie thuis positief te veranderen, zodat de kinderen zo snel mogelijk naar huis kunnen. In 2021 konden zo 6 kinderen terug naar hun eigen, veilige thuis.
Video: ontdek hoe onze Simba-ouder Tina en een mama van twee elkaar kracht geven
Ons project Le Séquoia in Houffalize begeleidt sinds 2018 families in moeilijke situaties, zodat ze de veiligheid en ontwikkeling van hun kinderen duurzaam kunnen garanderen. In 2021 kon het project zo 22 families vooruit helpen. Nicolas Duprez, pedagogisch verantwoordelijke van het project: “De families leveren de grootste inspanning. Zij geven de kinderen een toekomst. Wij dragen mee bij, maar het zijn zij die uiteindelijk de verandering teweegbrengen.”
In 2021 ging ons familieversterkend programma Ŝanĝo zijn vijfde jaar in 2021. Sinds 2017 kon het programma 2089 families in een kwetsbare situatie versterken. We helpen hen met het ontwikkelen van een bedrijf of handel en met het versterken van hun oudervaardigheden, zodat de families voor hun kinderen kunnen blijven zorgen en ze nooit alleen komen te staan.
Video: bekijk hoe Ŝanĝo Daniel en zijn familie op weg hielp naar een betere toekomst.
1 kind op 10 wereldwijd groeit op zonder de liefdevolle zorg van een ouder. Dat brengt hen ernstig in gevaar en bedreigt hun ontwikkeling. Met onze campagne #nooitmeeralleen willen we die kinderen opnieuw een warme plek bieden om op te groeien. Een plek met betrouwbare volwassenen die hen kennen bij hun naam en die ook liefdevol uitspreken. Want houden van je naam, is ook een stukje houden van jezelf.
Ontdek onze campagne Nooit Meer Alleen.
Als kinderen blootgesteld worden aan herhaalde traumatische ervaringen, dan verankert dat zich in hun lichaam en hersenen. Het heeft een invloed op zowat elk aspect van het leven van kinderen en jongeren, tot zelfs tientallen jaren na de feiten. Daarom vroegen we op 10 oktober, Internationale dag voor mentale gezondheid, om een erkenningsplek voor al die ongehoorde noodkreten, zodat we als samenleving erkenning bieden voor alle ongehoorde noodkreten, een belangrijke stap in het verwerkingsproces voor overlevers.
Drie op vier kinderen maakt een traumatische gebeurtenis mee voordat ze in de jeugdhulp terechtkomen. We willen professionals in de zorg handvaten aanreiken, zodat eventuele trauma’s de nodige aandacht krijgen in de dagelijkse begeleiding en kinderen zich ondersteund voelen in het verwerken ervan. Daartoe bouwden we een praktische gids en een online vorming rond trauma-sensitieve zorg uit. En we lopen samen met vier andere jeugdhulporganisaties een vormingstraject om de opgebouwde kennis toe te passen in de praktijk.
Waarom is trauma-sensitieve zorg essentieel?
Het team van ons SOS Kinderdorp in Kinshasa (DR Congo) evalueert regelmatig de familiale situatie van de kinderen die we opvangen. Zo identificeerden ze in 2021 20 families met potentieel om de zorg om kinderen opnieuw op te nemen. We werkten samen met hen aan hun oudervaardigheden en versterkten waar nodig hun economische situatie. Zo konden het afgelopen jaar 27 kinderen opnieuw bij hun familie gaan wonen.
De jongeren van ons opvanghuis Hejmo in Leuven sloegen sinds de coronacrisis aan het Kubb’en. “De jongeren in Hejmo zijn hun thuisland ontvlucht en wonen nog niet zo lang in België. Zonder vrienden of familie. Ze kennen hier nog niet zoveel mensen. Na de lockdown vorig jaar wilden we opnieuw connecteren met de mensen in de buurt. Zo ontstond het idee om buren uit te nodigen voor een spelletje Kubb”, vertelt sociaal werker Seppe. Ze namen als team ook deel aan het Belgisch Kampioenschap Kubb en veroverden er de 39ste plaats. Bovenop het sportieve, is Kubb’en voor hen vooral een manier om vaardigheden te ontwikkelen en hun sociaal netwerk uit te breiden.
Op 4 augustus 2020 verwoestte een gigantische explosie een groot deel van Beiroet. Met o.a. de steun van vele Belgische donateurs zette het team van SOS Kinderdorpen Libanon een noodhulpprogramma op. Een jaar later zorgden onze Libanese collega’s onder andere voor een psychologische begeleiding van 85 mensen, een financiële ondersteuning van 196 families, en toegang tot onderwijs voor 149 kinderen.
Veel families verloren een groot deel van hun bezittingen door de overstromingen in ons land, een extra klap voor families die tevoren al in moeilijkheden verkeerden. Ook verschillende familiehuizen in ons SOS Kinderdorp Chantevent werden getroffen door de zware regenval. Voor onze teams ter plekke opnieuw een harde klap, vooral omdat de druk al sinds het begin van de coronacrisis extra hoog is door de sluiting van scholen, quarantaines en de beperkingen op buitenschoolse activiteiten.
Veel kinderen die opgroeien in jeugdhulp werden geconfronteerd met geweld, verwaarlozing, stress… Dat vergroot het risico dat ze later opnieuw geweld ervaren, als slachtoffer of als dader. Met een project in vijf Europese landen willen we 450 kinderen helpen om ‘Safe Behaviors’ te ontwikkelen, vaardigheden die hen helpen om zichzelf en anderen te beschermen. Tegelijkertijd willen we 570 jeugdhulpprofessionals versterken in hun vaardigheden in het voorkomen, identificeren van en reageren op geweld tussen kinderen.
Ontdek hoe we kinderen weerbaar maken tegen geweld
De voorbije twee jaar vroegen we samen met het Kinderrechtencommissariaat, jongeren met een jeugdhulpervaring en een aantal andere partners in de jeugdhulp om broers en zussen het recht te geven om niet van elkaar gescheiden te worden, bijvoorbeeld bij uithuisplaatsing of echtscheiding. In april dit jaar keurde de Commissie Justitie van het federaal parlement deze wet officieel goed. Een mijlpaal!
Video: jongeren vragen het recht om samen met broers en zussen op te groeien.
Het project ‘Limpoba‘ in Kimbanseke, Kinshasa, gaat van start, met als doel 200 families en 800 kinderen te ondersteunen die opgroeien in moeilijke sociale en economische omstandigheden. Na de identificatie van de deelnemende gezinnen en een grondige analyse van hun noden, gingen in 2021 acht verenigingen van start die de gezinnen helpen met het opstarten van een bedrijf of handel.
Steun ons en help kinderen in nood!