SOS Kinderdorpen in België

SOS Kinderdorpen België heeft zowel projecten in eigen land als in andere landen in de wereld. De vzw staat onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin en haar werk is erkend door de Franstalige en de Vlaamse Gemeenschap. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken erkent SOS Kinderdorpen België als ngo en deze is lid van ngo-federatie en Acodev.

De mensen achter SOS...

Directeur van SOS Kinderdorpen België is Hilde Boeykens. Samen met een vijftiental mensen op het kantoor in Brussel zorgt zij voor de dagelijkse werking van SOS Kinderdorpen. Zij is ook verantwoordelijk voor het SOS Kinderdorp Chantevent en de bijhorende projecten in Wallonië.

Bruno van Lierde is de voorzitter van onze organisatie. Hij zit onze Raad van Bestuur voor.

Directeur van het Simbahuis in Liedekerke is An DewinterKlik hier voor meer info.

Coördinator van ons opvanghuis Hejmo in Leuven is Katrien Goossens.

Directeur van het SOS Kinderdorp Chantevent in Marche-en-Famenne is Justine Gwiscz.


Meer dan enkel projecten financieren…

SOS België bouwt partnerships uit met de projecten die we steunen. Het gaat dus om meer dan enkel het financieren ervan. Om dat te kunnen, verdiepen we ons mee in de situatie van het betreffende land, zitten we met de betrokkenen rond de tafel en bekijken we hoe we samen best de zaken aanpakken.

Ook bepaalde bedrijven bieden regelmatig hun expertise aan om de projecten te versterken. Een echt partnerschap dus. Uiteraard zijn het de lokale mensen die het project uitvoeren, maar we blijven wel mede verantwoordelijk voor de inhoudelijke sturing, tot het project afgesloten kan worden of tot de lokale partner autonoom verder kan. Ontdek hier de projecten gesteund door SOS België.


Projecten van heel nabij volgen...

We volgen zowel onze projecten in België als in het buitenland van heel nabij op. Elk project dient zijn eigen budget in. Dat bestuderen we in detail, zodat we zeker zijn dat de fondsen die we overmaken, goed besteed worden. Regelmatig krijgen we een voortgangsrapport van elk project en eenmaal per jaar ook een volledig overzicht van hoe de fondsen besteed werden.

Een of twee keer per jaar brengen we ook een werkbezoek ter plaatse. Dat geeft ons enerzijds de kans om heel wat zaken met de verantwoordelijken door te nemen en te kijken of de objectieven gehaald worden. En anderzijds geeft het ons ook de kans om met de begunstigden van de projecten te spreken en te horen hoe zij het allemaal ervaren. Zo kunnen we steeds kort op de bal spelen en het project bijsturen indien nodig. Om de drie à vijf jaar is er dan ook nog een externe evaluatie.