• Home
 • Hoe jouw cadeau uit onze webshop een verschil maakt voor kinderen die er alleen voor staan

Over SOS Kinderdorpen

Hoe jouw cadeau uit onze webshop een verschil maakt voor kinderen die er alleen voor staan

21/01/2022 - Een origineel cadeau vinden is niet altijd eenvoudig. Het afgelopen jaar kochten velen onder jullie daarom een solidair cadeau uit onze webshop, waarmee je niet alleen je vriend of familielid blij maakt, maar ook steun biedt aan kinderen die er alleen voor staan. Hieronder ontdek je precies waar jouw cadeau toe bijdroeg.

Blogpost banner

Een cadeau uit onze webshop, hoe werkt zoiets? 

Met elk geschenk uit onze webshop draag je bij aan onze projecten voor kinderen in kwetsbare situaties in België en wereldwijd. De cadeaus zijn symbolisch: kocht je bijvoorbeeld een 'trimester onderwijs voor een kind', dan steun je onze projecten rond onderwijs. Zo kan je via onze webshop zes thema's ondersteunen: In hoge nood, sterk opgroeien, onderwijs, gezondheid, familie en verjaardag.

Hieronder tonen we je graag wat jouw steun het afgelopen jaar mee kon realiseren voor elk van die thema's. 

Met elk geschenk uit onze webshop draag je bij aan onze projecten voor kinderen in kwetsbare situaties.

1. Je steunt kinderen in noodsituaties, met een focus op kinderen op de vlucht 

SOS Kinderdorpen Internationaal biedt noodhulp aan ruim 240.000 mensen. Onder hen ook veel kinderen die door geweld of natuurrampen hun huis en zelfs hun land moesten achterlaten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van projecten voor kinderen en families op de vlucht. 

 • We steunden 200 families en hun kinderen getroffen door de verschrikkelijke explosie in Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Lees meer
  • 196 families die alles verloren kregen financiële steun voor huur, voeding en andere noodzakelijke spullen. Voor 54 kinderen boden we financiële steun voor medische verzorging.
  • Meer dan 1700 ondersteunende psychologische sessies voor families én kinderen.
  • 60 kinderen konden terecht in een kindvriendelijke ruimte voor onderwijs, recreatie en psychosociale steun. 
 • Ons opvanghuis Hejmo bood het afgelopen jaar opvang aan 12  onbegeleide jonge nieuwkomers. Hun route naar België was vaak moeilijk en gevaarlijk. Onze eerste zorg is om hen een veilige, liefdevolle plek te bieden, waar ze hun ontwikkeling verder kunnen zetten en hun plaats kunnen vinden in onze samenleving. 
 • Ook onze collega's bij SOS Kinderdorpen Griekenland organiseren heel wat projecten voor jonge nieuwkomers. Hieronder vind je een voorbeeld van een kindvriendelijke ruimte van SOS Kinderdorpen op het eiland Lesbos. 

2. Je helpt kinderen sterk opgroeien

Kinderen hebben de liefde en zorg van een familie nodig om sterk op te groeien. Als kinderen niet meer bij hun eigen gezin terecht kunnen, bieden wij hen een waardig alternatief, familiaal en kleinschalig. Bijvoorbeeld:  

 • In Kinshasa (DR Congo) bieden we een warme plek aan 123 kinderen, zowel geïntegreerd in de gemeenschap als in het SOS Kinderdorp ter plekke. 27 kinderen konden we herenigen met hun familie. 
 • In België vingen we 51 kinderen op in ons SOS Kinderdorp Chantevent, 11 kleintjes in onze Simbahuizen en 12 jongeren in Hejmo. 45 onder hen kregen daarbij individuele psychologische begeleiding. 
 • De jongeren van opvanghuis Hejmo nodigden 132 mensen uit om 20 Kubb-avonden. Kubb'en helpt de jongeren met het opbouwen van veerkracht, solidariteit en sociaal netwerk. 
   

3. Je biedt kinderen toegang tot onderwijs 

Naar school kunnen gaan is cruciaal voor de toekomst van ieder kind. Nochtans krijgen miljoenen kinderen die kans niet. En de coronacrisis heeft de toegang tot onderwijs verder beperkt, zelfs in België! Door onze projecten te steunen zorg je er mee voor dat kinderen in kwetsbare situaties toch naar school kunnen. Een aantal voorbeelden: 

 • Alle 123 kinderen die we opvang bieden in Kinshasa (DR Congo) gaan naar school, in de SOS School of in scholen uit de buurt. Ook de 27 kinderen die herenigd werden met hun familie.
 • We verzekeren de werking van 8 gemeenschapsscholen in Fatick (Senegal), waar kinderen uit religieuze internaten lessen Frans en wiskunde volgen. 34 jongeren konden ook een beroepsopleiding volgen in 2021.
 • Alle kinderen in onze Belgische projecten gaan natuurlijk ook naar school. En als die scholen sluiten of in geval van quarantaines, bieden we extra zorg en omkadering voor eventueel afstandsonderwijs. 

Met een gift aan onze webshop zorg je er mee voor dat kinderen toegang krijgen tot kwaliteitsvol onderwijs.

4. Je biedt kinderen toegang tot medische zorg 

Toegang tot medische zorg is lang niet overal ter wereld vanzelfsprekend. En ook in België moesten we het afgelopen jaar extra inspanningen leveren om de gezondheid van de kinderen in onze zorg te beschermen. Een aantal van onze inspanningen: 

 • Het Moeder- en kindhospitaal in Kara (Togo) hielp 943 baby's ter wereld in veilige omstandigheden en deed 1501 hospitalisaties in pediatrie en neonatalogie*. 
 • We investeerden in extra gezondheidsmaatregelen om de coronacrisis het hoofd te bieden, onder meer in onze Belgische projecten via mondmaskers, ontsmettingsalcohol, extra begeleiders waar nodig...

© Peter Kaeser

5. Je versterkt families

Soms staan families voor zo'n grote obstakels dat ze de zorg en veiligheid van hun kinderen tijdelijk niet kunnen garanderen. Wij helpen families in moeilijkheden op weg naar positieve verandering, zodat ze duurzaam voor hun kinderen kunnen blijven zorgen. Een aantal voorbeelden: 

 • We konden 27 kinderen in Kinshasa (DR Congo) herenigen met hun familie. Onze sociaal werkers werken daarbij intensief samen met 19 families om hun economische situatie en oudervaardigheden te versterken. 
 • We versterken 200 families in Kinshasa (DR Congo) via het familieversterkend programma Limpoba
 • We versterken de vaardigheden van 2078 families in Oost-Congo en Burundi via onze familieversterkend programma Ŝanĝo.
 • Zes kinderen in onze Simbahuizen konden terug naar hun eigen veilige thuis. 
 • Ons project 'Le Séquoia', deel van ons Belgische kinderdorp, begeleide 22 families in moeilijkheden met het versterken van hun oudervaardigheden. 
 • 41 kinderen werden samen met ten minste één van hun broers en zussen opgevangen in onze drie Belgische projecten

We helpen families in moeilijkheden op weg naar positieve verandering, zodat ze duurzaam voor hun kinderen kunnen blijven zorgen.

6. Je maakt van elke verjaardag een onvergetelijk moment 

Jarig zijn is een belangrijk moment voor kinderen dat niet ongemerkt voorbij mag gaan. Toch is een verjaardagsfeestje met mensen die van hen houden lang niet vanzelfsprekend voor veel kinderen. Daarom besteden we veel aandacht aan deze bijzondere momenten in het leven van een kind. Bijvoorbeeld:  

 • We organiseren een fijn moment voor de verjaardag van ieder kind in onze Belgische projecten. En ook Sinterklaas, Kerstmis of Pasen zijn momenten waar we veel aandacht aan besteden.
 • De jongeren van ons opvanghuis legden samen ruim 20 000km af  met de fietsen die we hen aanboden. Voor veel jongeren is hun fiets belangrijk element voor hun vrijheid en zelfredzaamheid.Maak jij ook graag dubbel blij met een cadeau uit onze webshop? 

Dan is het heel eenvoudig:

 1. Kies een cadeau uit onze webshop.
 2. Betaal veilig online
 3. Ontvang je cadeaukaart meteen per mail, print deze en personaliseer naar hartenlust. 

© Olivier Anbergen

Nog vragen ?

Bekijk de veel gestelde vragen of contacteer ons via welcome@sos-kinderdorpen.be of op het nummer 02 538 57 38.  

* Cijfers van 2020

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter