Over SOS Kinderdorpen
Ondersteunde je ons het afgelopen jaar met een gift of dienst? Dan weet je ongetwijfeld graag hoe jouw steun een verschil maakt. Daarom hier in een notendop onze tien belangrijkste realisaties van 2018. Bedankt!
© Katerina Ilievska
Jonge kinderen (0-3 jaar) die thuis niet veilig zijn komen vandaag nog te vaak terecht in grote leefgroepen. SOS Kinderdorpen krijgt het vertrouwen van de Vlaamse Overheid om een pilootproject op te starten dat beter inspeelt op de specifieke noden van deze kinderen. Want de eerste duizend dagen van een kind zijn cruciaal voor hun verdere ontwikkeling. In het hart van dat pilootproject, staan onze Simba-ouders: mensen die beroepsmatig opvang bieden aan twee tot vier kinderen, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7.
Met ons familieversterkend programma ‘Ŝanĝo: sterke kinderen veranderen de wereld’, hielpen we het afgelopen jaar ruim duizend families met het opzetten van een bedrijf of handel. Dat biedt hen een duurzame bron van inkomsten, waarmee ze hun kinderen kunnen kleden, voeden en naar school sturen. Tegelijkertijd bouwen we met de gemeenschap aan een sociaal ondersteuningsnetwerk, zodat zij op termijn zelf families uit de armoede kunnen helpen. De start van duurzame verandering!
In Tartous, een relatief veilige regio aan de kust van Syrië, komen vele duizenden vluchtelingen uit de rest van het land samen. Op de vlucht voor oorlog en geweld. Daarbij raken veel kinderen hun familie kwijt. Wij bieden hen tijdelijke opvang, terwijl we op zoek gaan naar hun ouders. Zo konden we het afgelopen jaar 67 kinderen herenigen met hun gezin! In onze kindvriendelijke ruimte kunnen kinderen uit de omgeving dan weer terecht voor een dagje zorgeloos plezier en onderwijs, inclusief medische en psychologische zorg. Het afgelopen jaar brachten 1.600 kinderen de dag door in onze kindvriendelijke ruimte in Tartous.
Wanneer kinderen thuis niet meer veilig zijn en alternatieve opvang nodig hebben, worden ze vandaag nog vaak van elkaar gescheiden. Na het verlies van hun thuis, verliezen ze dus ook nog eens hun broer en/of zus. Een trauma op een trauma! Stéphanie Haxhe, psychologe in onze Belgische kinderdorp, kreeg het thema op de agenda van het federaal parlement en verdedigde er met vuur het wetsvoorstel om broers en zussen niet van elkaar te scheiden. Blikvanger was de getuigenis van Idriss Dauphin, samen met zijn zus opgegroeid in ons Belgische kinderdorp.
In ons opvanghuis Hejmo in Leuven vangen we sinds 2016 negen kinderen en jongeren op die alleen in België toekwamen. Begeleider Ahmed, zelf erkend vluchteling, is er een rolmodel voor onze gasten. In dit artikel blikt hij terug op de weg die zij de afgelopen twee jaar hebben afgelegd: “ Ik zie veel potentieel in de kinderen en jongeren in Hejmo, ik geloof in hun toekomst. Maar we moeten hen wel allemaal samen kansen geven.”
In de meeste steden van Senegal en Mali zie je ontzettend veel kinderen bedelen op straat. Ze groeien op in heel slechte omstandigheden, met weinig perspectieven op hun toekomst. De afgelopen jaren hielpen we 1464 kinderen om opnieuw aansluiting te bij de samenleving. Door hen toegang tot onderwijs te bieden, steungezinnen te organiseren, een netwerk van vrijwilligers te bouwen rond hen en door hun levensomstandigheden te verbeteren.
Bij SOS Kinderdorpen geloven we heel sterk in de kracht van familierelaties. Zelfs als kinderen niet bij hun ouders kunnen opgroeien, is het ontzettend belangrijk om die ouders toch een plaats te geven in het leven van de kinderen. Het helpt hen om hun eigen situatie te begrijpen. En het leert hen dat hun plaatsing niet hun eigen schuld is. Daarom blijven we investeren in de band tussen kinderen en hun ouders. En hetzelfde geldt voor de relatie tussen broers en zussen.
Deze zal elk jaar in ons lijstje staan. Zoveel kinderen groeien er op in onze kinderdorpen in de wereld. En onze zorg voor hen is duurzaam en onvoorwaardelijk. Elke dag opnieuw staan onze mensen klaar om voor hen te zorgen, hen groot te brengen, hen te begeleiden op hun pad naar een zelfstandig bestaan. Want zonder liefde kan een kind niet groeien.
De liefdevolle interactie tussen ouder en kind is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom wil SOS Kinderdorpen die interactie ook in het dagelijkse leven stimuleren. Daarvoor zijn er op het einde van 2018 nu al 70 SOS Kus & Knuffel zones in Belgische scholen: een kleine herinnering aan ouders om hun kinderen nog eens goed vast te pakken voor ze hen aan de goede zorgen van de leerkracht overlaten. En sinds deze zomer zijn er ook SOS Kus & knuffel briefjes om kinderen met een extra warm gevoel naar school te sturen.
Twee van de meest schrijnende menselijke drama’s speelden zich het afgelopen jaar af in Indonesië en Bangladesh. Indonesië werd getroffen door een verwoestende tsunami, Bangladesh was het toevluchtsoord van bijna een miljoen mensen (Rohingya) die verjaagd werden uit Myanmar. In beide landen openden we kindvriendelijke ruimtes waar kinderen terecht konden voor bescherming, verzorging, voeding, psychologische steun en een dagelijkse dosis spel en plezier.
Steun ons en help kinderen in nood!